Special Operations Engineer Detachment: in alle omstandigheden paraat

Het Special Operations Engineer Detachment, kortweg SOED, omvat verschillende specifieke genie-capaciteiten binnen 3 Bataljon Parachutisten (3Para) en 2 Bataljon Commando (2Cdo). Zo zijn er duikers, boten en de Advanced Search, Clearance and Breaching (ASCB) -sectie, waartoe ook de militaire speurhonden behoren. Of het nu gaat om het uitvoeren van op- en onderwaterverkenningen of het waarborgen van veiligheid en mobiliteit, het SOED speelt een cruciale rol in veel situaties in België en in het buitenland.

 

Juan, hoofd van het SOED-detachement, vertelt: “Onze sterkte is dat we veel verschillende capaciteiten hebben. We kunnen in heel wat verschillende scenario’s ingezet worden: zowel op hoogte als ondergronds, maar uiteraard ook op en onder water. We kunnen mensen instellen, evacueren en acties uitvoeren in heel specifieke omstandigheden.”

 

Het SOED bestaat uit drie delen: de Advanced Search, Clearance and Breaching (ASCB), de Amphibious Reconnaissance Team (ART) en het Boat Detachment.

 

Doorheen alles

 

Het ASCB-team is getraind om acties uit te voeren in grotten en tunnels en op grote hoogte. De leden zorgen ervoor dat mensen en/of materiaal op de juiste plaats terechtkomen. Als advanced breachers kunnen ze bijna door alles heen breken: deuren, ramen, muren en daken. Dit doen ze met hun speciaal breekgereedschap of met explosieven.

 

Het SOED heeft ook twee militaire speurhonden. Ze kunnen explosieven opsporen en helpen het ASCB-team om een veilige doorgang te creëren. Ze worden regelmatig ingezet in moeilijk bereikbare gebieden en kunnen ook worden gestuurd om een verrassingsaanval te ondersteunen.

 

Amphibious Reconnaissance Team

 

De teamgenoten van het ART, ook wel frogmen genoemd, zijn net zo belangrijk voor het SOED. Deze duikers kunnen tot wel 60 meter diep afdalen. Hun volledige opleiding duurt meer dan twee jaar.

 

“De belangrijkste missie van gevechtsduikers is speciale verkenning: door het water achter vijandelijke linies geraken om een specifiek doel te bereiken of informatie te verkrijgen”, legt een duikinstructeur uit.

 

“De tweede missie is directe actie: sabotageoperaties op of onder water achter vijandelijke linies”, vervolgt de instructeur. “De derde missie is de meest voorkomende: militaire bijstand, dat wil zeggen hulp aan geallieerde landen. Tot slot zijn er natuurlijk alle andere klassieke paracommando-missies, zoals de evacuatie van onderdanen uit landen in crisis of hulp aan de natie.”

 

Boat Detachment

 

Ook het bootdetachement heeft een gevarieerd takenpakket. De leden varen zowel op zee als op rivieren. Ze doen strand- of kadelandingen en kunnen eveneens veiligheid bieden vanop het water. Ze staan in voor het transport van personeel en materiaal in verschillende omstandigheden, bijvoorbeeld bij de evacuatie van landgenoten via de waterwegen.

 

Samuel, een van de teamleaders, verduidelijkt: “Bij de zware overstromingen van juli 2021 konden weinig mensen op zo’n stroming varen, maar dankzij onze ervaren schippers lukte het en konden we hulp aan de natie bieden.”

 

“Naast het varen voeren we ook andere taken uit want we zijn natuurlijk nog steeds paracommando’s. Wij springen bijvoorbeeld en nemen deel aan tactieken op het terrein”, besluit Samuel.

 

Al deze specialiteiten zorgen ervoor dat het SOED vaak wordt ingezet, zowel nationaal als internationaal.

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon

DG StratCom