
Terugblik op de schitterende carrière van de Red Devils
In afwachting van een vervanger voor het Marchetti-vliegtuig en om voorrang te geven aan de opleiding van de piloten, bereiden de Red Devils zich voor op een pauze. Het officiële demonstratieteam van de Belgische Lucht- en Ruimtecomponent zal luchtvaartliefhebbers evenwel blijven inspireren. Dat bewijzen de talrijke airshows die voorzien zijn de komende maanden…
Opgericht in 1957, begon de demonstratiegroep met vier piloten die met de toestellen Hawker Hunters vlogen. In 1959 breidde het team uit naar negen nieuwe toestellen en voor een korte tijd telde het tot zestien Hawker Hunters F6.
In 1960 werd de naam “Red Devils” officieel aangenomen. Dit wat het begin van een traditie van spectaculaire acrobatische vluchten met rood geverfde vliegtuigen.
Het tijdperk van de Fouga Magister
In 1965 schakelden de Red Devils over op de Fouga Magister, lichte en wendbare vliegtuigen die nog indrukwekkendere demonstraties mogelijk maakten. Ze introduceerden een driekleurig rooksysteem, wat een spectaculair visueel tintje aan hun optredens gaf.
In de jaren 70 verwierven de Red Devils internationale bekendheid door deel te nemen aan tal van luchtshows in België en daarbuiten, vaak met zes Fouga Magisters.
Een pauze voor de wedergeboorte
Na het stopzetten van hun activiteiten in 1977 werden de Red Devils in 2011 opnieuw opgericht om de 65e verjaardag van de Belgische Lucht- en Ruimtecomponent te vieren. Deze keer vlogen de piloten, allemaal vlieginstructeurs van het 5e squadron uit Bevekom, op Italiaanse elementaire ‘SIAI SF260 Marchetti’ trainingsvliegtuigen.
Met deze vliegtuigen kunnen de Red Devils indruk blijven maken op toeschouwers tijdens luchtshows, waaronder ook op de International Sanicole Airshow, die tijdens haar vorige editie van september 2024 bijna 40.000 mensen naar Leopoldsburg lokte.
Nieuwe pauze
Tegenwoordig naderen de Marchetti-vliegtuigen langzaam maar zeker het einde van hun dienst. De Red Devils hebben jarenlang met trots de Lucht- en Ruimtecomponent vertegenwoordigd, en hun verhaal blijft luchtvaartliefhebbers inspireren en boeien.
Omdat de prioriteit van de Lucht- en Ruimtecomponent ligt bij het opleiden van piloten, zullen de activiteiten van de Red Devils een pauze kennen in afwachting van het volgende trainingsvliegtuig.
Aankomende evenementen
Natuurlijk zal de Lucht- en Ruimtecomponent de liefhebbers ook in de toekomst nog andere sensationele ervaringen aanbieden. Search and Rescue (SAR) demonstraties met de NH90 Caiman-helikopters, bezoeken aan het laadruim van A400M Atlas-vliegtuigen … en alle evenementen waarbij vliegdemonstraties en statische displays worden georganiseerd
Binnenkort op het programma: de Bevekom Air Base Day (7 mei), de opendeurdag van Koksijde (2 juli), de Nationale Feestdag in het Jubelpark (21 juli), de volgende Sanicole Airshow (13 en 14 september), …
Wil je op de hoogte blijven van de evenementen van de Lucht- en Ruimtecomponent? Volg hun sociale mediakanalen (Facebook & Instagram)!



