Terugkeer van het fregat Louise-Marie: een warm weerzien

Het fregat Louise-Marie (LoMa) is na een intense missie van 121 dagen in de Rode Zee (operatie ASPIDES) en in de Straat van Hormuz (operatie Agenor) in eigen wateren teruggekeerd. Familieleden en vrienden zagen met tranen van vreugde en opluchting hun geliefden de haven van Zeebrugge binnenvaren. De hereniging was een ontroerend moment, na maanden van bezorgdheid en gemis.

 

Voor de bemanning van de Louise-Marie was het een overwinning zowel op militair als op persoonlijk vlak, met de voldoening van een succesvol voltooide missie en de warmte van het weerzien met dierbaren.

 

Ook voor Fregatkapitein Helena Vande Gaer, Commandant van de LoMa, markeert deze thuiskomst het hoogtepunt van een sterk bevel en een succesvolle missie. Haar familie en de Commandant van de Marine, Divisieadmiraal Tanguy Botman, gingen als eerste aan boord voor een bijzondere omhelzing.

 

Beiden hadden alleen maar lovende woorden voor de bemanning en de families. “Het was een blij weerzien. Ik zag mijn kinderen op de kaai staan. Ze waren zodanig enthousiast. Ze konden bijna niet meer wachten”, vertelt Commandant Helena Vande Gaer.

Louise-Marie in de Rode Zee

 

Het fregat Louise-Marie voer met haar 160 bemanningsleden meer dan 55.000 km.  Onder  extreme omstandigheden, met temperaturen die soms opliepen tot 50°C, speelde de Louise-Marie een cruciale rol in de twee grote operaties ASPIDES en EMASoH, waarvan AGENOR de militaire tak is.

 

De Rode Zee is een cruciale doorvoerroute voor 12% van het wereldwijde handelsvolume, voornamelijk tussen Europa en Azië. De plaatselijke bedreigingen dwongen veel rederijen hun schepen om Afrika heen te sturen, wat leidde tot hogere operationele kosten en langere vaartijden.

 

Operatie ASPIDES & operatie AGENOR

 

ASPIDES is een puur defensieve missie gericht op de beveiliging van de internationale doorvaart in de Rode Zee. De rol van het fregat kan worden vergeleken met die van een lijfwacht die meevaart en klaar staat om in te grijpen als het geëscorteerde schip wordt aangevallen.

 

Zo begeleidde de LoMa veertien strategisch belangrijke EU-burgerschepen. Een konvooi onder begeleiding van de LoMa werd ’s nachts aangevallen door Houthi-drones, maar werd geneutraliseerd door luchteenheden.

 

AGENOR is de militaire pijler van EMASoH en richt zich op de Straat van Hormuz. Door een sterke maritieme aanwezigheid en samenwerking met de koopvaardij vermindert het de instabiliteit en bedreigingen in de regio.

 

Dankbetuigingen

 

Tijdens deze vier maanden lange missie moet er heel schaars en doordacht omgesprongen worden met communicatie. De veiligheid van het schip en de bemanning mag immers nooit in gevaar komen.

 

“De bemanning was erg enthousiast. Het was belangrijk voor hen om werk te hebben. De bedankjes die we kregen van de schepen die we beveiligden of escorteerden droegen ook bij aan de hoge moraal van de bemanning”, benadrukt Commandant Helena Vande Gaer.

 

Terug naar Zeebrugge

 

“We hadden af en toe de mogelijkheid om een berichtje te sturen en dat heeft wel geholpen. Waar ik nu het meest naar uitkijk is een beetje rust met familie en vrienden”, zegt Vaandrig-ter-zee Ward.

 

“Het is een hele ontlading om terug thuis te zijn. Om mijn vriendin en mijn ouders weer te zien. Het doet heel veel deugd en we gaan ervan genieten”, bevestigt Eerste matroos Axel.

Loïck Van Wesemael

Lucia Gaggero & Jorn U.