Titan Warrior: Militaire Politie hervat detentieoperaties

Leden van de Militaire Politie (MP) namen in augustus deel aan een zeer bijzondere oefening in Camp Shelby, in Mississippi (Verenigde Staten): training in het transport en het beheer van krijgsgevangenen. Een missie waar we ons, gezien de internationale context, opnieuw voor moeten interesseren.

 

Tijdens oefening Titan Warrior 24, van 7 tot 21 augustus, kregen leden van de Military Police Group groep de unieke kans om te trainen met hun Amerikaanse collega’s van de 290e MP Brigade (‘Custody with honour’).

Deze jaarlijkse oefening stond in het teken van internationale samenwerking tussen de Verenigde Staten en verschillende NAVO-partners, waaronder België, Canada, Duitsland en Nederland.

 

 Functionele training

 

Vier bataljons van de militaire politie, een bataljon van de militaire inlichtingen en 45 internationale MP-officieren (waaronder Belgen) trainden in militaire planningsprocessen en de fysieke uitvoering van detentieoperaties.

De training vond plaats in het tijdelijk opgerichte (DHA) en het permanente krijgsgevangenkamp (TDF BOBCAT) in Camp Shelby. Onder toezicht van een afgevaardigde van het Internationale Rode Kruis werd een veelvoud aan scenario’s nagespeeld door acteurs die de aangeleerde technieken toetsten.

 

1.000 km

 

Vanuit Fort McCoy werd een realistisch scenario nagebootst om krijgsgevangenen veilig over een afstand van 1.000 km door de lucht en over de weg te transporteren. In NAVO-terminologie het ondersteunen van Mobility Security and Detention Operations met militaire politiemannen en vouwen.

Volgens de Conventies van Genève krijgen leden van de strijdkrachten van één van de partijen in een internationaal gewapend conflict die in handen vallen van de vijand het statuut van krijgsgevangenen. Ze kunnen niet vervolgd worden voor hun deelname aan het conflict en worden vastgehouden om hun verdere deelname aan de vijandelijkheden te voorkomen.

 

Een hoofdmissie

 

De voortdurend veranderende geopolitieke context vereist dat de militaire politie zich opnieuw specialiseert in Support in Detention Operations, een van haar vijf hoofdopdrachten. Het nieuwe strijdkrachtenmodel van de NAVO voorziet een nieuwe robuuste op te richten militaire politiecompagnie tegen 2032.

De recente gebeurtenissen, met name de oorlog in Oekraïne, hebben ook bij onze NAVO-partners de processen versneld, die eveneens de oprichting van nieuwe MP-eenheden overwegen. De Belgische MP-groep gaat, samen met haar partners, de nieuwe uitdagingen aan!

 

Individuele kwalificaties

 

Samen met de internationale partners kregen de Belgische MP’s de gelegenheid zich te kwalificeren op de Amerikaanse wapens en werden ze allen uitgedaagd om te slagen in de Army Combat Fitness Test.

In de aanloop naar de levering van de commando- en verbindingsvoertuigen (CLV’s) OSHKOSH kregen de MP’s, op hun verzoek, een technische uitleg over het voertuig door de US Maintenance Unit en een kleine proefrit op het testcircuit.

Military Police Group

Military Police Group

Marc René