Trainen vanop afstand: de Covid-realiteit

Negen Belgische militairen nemen van 8 tot 26 juni in Polen deel aan de internationale oefening Coallition Warrior Interoperability exercise. Het doel: de internationale samenwerking tussen de deelnemende landen naar een hoger niveau tillen.

 

Militaire operaties zijn al lang geen puur nationale aangelegenheid meer, zeker niet voor België. Defensie werkt tijdens zijn operaties zo goed als altijd in een verband of een coalitie met andere landen. Dat betekent dat iedereen dezelfde processen moet volgen en dat het personeel die kan uitvoeren op systemen die vlot met elkaar te verbinden zijn.

 

Bovendien moeten die procedures en systemen op voorhand gevalideerd zijn, zodat de missie van start kan gaan zodra ze voet aan de grond zetten in het operatiegebied. Dat noemen ze in het vakjargon een zero-day interoperability.

 

Dat is een complexe materie, waarbij veel coördinatie en operationele en technische knowhow komt kijken. Die kan je alleen verwerven door vaak samen te komen. Daarom neemt België jaarlijks deel aan de internationale Coallition Warrior Interoperability exercise (CWIX). De negen deelnemers uit ons land werken bij het Competentiecentrum voor Vliegend Materieel en Communicatie- en Informatiesystemen (CC V&C).

 

Voor de CWIX zouden meer dan dertig landen opnieuw samenkomen in Polen, in het NATO Joint Force Training Center in Bydgoszcz. Ook hier strooide Covid-19 echter roet in het eten. Door de crisis kan er niet gereisd worden, zodat beslist werd om de oefening vanop afstand uit te voeren.

 

Zo snel mogelijk operationele data uitwisselen tussen de nationale wapensystemen is nog steeds het doel van de training. De deelnemers doen dat nu echter vanuit een locatie in hun eigen land.

 

Dat heeft nadelen. Omdat er geen fysiek contact mogelijk is, kunnen bepaalde tests niet uitgevoerd worden en is het aantal testen teruggevallen. Een ander, subtieler nadeel van werken op afstand is dat de kleine coördinaties, de bijsturing door rechtstreeks met een verantwoordelijke te praten, nu via e-mail of telefoon moet gebeuren. En dat gaat nu eenmaal vaak minder snel.

 

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat operationele samenwerking al opgezet moet worden voordat een crisis uitbreekt. Hoe meer solide de interoperabiliteit tussen landen, hoe eenvoudiger en beter operaties kunnen doorgaan.

 

De gedwongen deelname-vanop-afstand aan de CWIX-oefening toont de meerwaarde van interoperabiliteit aan. Er is nog een lange weg te gaan, maar calamiteiten zoals Covid-19 verhinderen onze militairen niet om hun werk nog steeds op internationaal niveau uit te voeren. Oefeningen gaan door, kerncapaciteiten worden getraind en onze interoperabiliteit verbetert.

Stijn Verboven

Erwin Ceuppens