
Training onder hoge druk voor onze toekomstige diplomaten in vijandig gebied
Van 19 tot 27 mei nemen 48 medewerkers van Buitenlandse Zaken deel aan de oefening Hostile Environment Awareness Training (HEAT) in Marche-en-Famenne. Deze intensieve opleiding bereidt hen voor op het werken in vijandige omstandigheden, voordat ze worden ingezet in onstabiele of risicovolle regio’s.
“Voorbereiding is geen luxe, maar een noodzaak”, stelt minister van Defensie Theo Francken. ”Onze militairen delen hun ervaring en expertise met toekomstige diplomaten die vaak in complexe en gevaarlijke situaties terechtkomen. Deze samenwerking is cruciaal: we beschermen niet alleen onze belangen in het buitenland, maar zorgen er ook voor dat onze burgers beter voorbereid vertrekken. Zo verzekeren we de directe veiligheid van degenen die België vertegenwoordigen.”
Een volledig en intensief programma
Deze opleiding, georganiseerd door het Special Operations Command (SOCOM) en ACOS Readiness & Operations, biedt een intensief en gevarieerd programma.
“Er worden twee sessies georganiseerd over negen dagen. Elke groep van 24 diplomaten of stagiairs, die al in functie zijn of op het punt staan te vertrekken, volgt gedurende vijf dagen een reeks workshops, aangevuld met een eindoefening van 24 uur”, legt Majoor Sébastien Wieckowski, verantwoordelijk voor de organisatie, uit.
“De deelnemers worden getraind in cyberveiligheid, kaartlezen, stressmanagement, hoe te handelen bij een aanval of ontvoering, eerste hulp en communicatie met de media. Zo leren de kandidaten de juiste reflexen onder druk te ontwikkelen”, aldus de majoor.
Huidige opleiding
Een vijftigtal gespecialiseerde militairen nemen actief deel aan de opleiding en brengen hun ervaring en knowhow mee, van het blussen van een brandend voertuig tot het behandelen van een hartaanval of het uitvoeren van een fouillering. Hun aanwezigheid en de toegang tot aangepaste infrastructuur verhoogt de kwaliteit van de opleiding aanzienlijk. Zoals Majoor Wieckowski benadrukt, is deze samenwerking essentieel, want “geen enkele instelling kan alleen optreden tegen hybride of asymmetrische dreigingen”.
Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot benadrukt het: “Onze diplomaten staan vaak in de frontlinie van het internationale nieuws. In een wereld vol onzekerheden hebben ze meer nodig dan alleen theoretische kennis. Ze moeten ook voorbereid zijn op het onverwachte.”











