Verjaardag van geslaagde samenwerking tussen militaire en burger luchtverkeersleiders in Steenokkerzeel

Einde van de aanwezigheid van Luchtmachteenheid ATCC in Gavere.

 

Steenokkerzeel

Vandaag vieren we de eerste verjaardag van het geslaagde project CIV – MIL. Het ATCC (Air Traffic Control Centre) dat vroeger gevestigd was in het Oost-Vlaamse Gavere (Semmerzake) is op 2 december 2019 figuurlijk geland op de site van skeyes te Steenokkerzeel. Vanaf dan zijn de militairen gaan samenwonen met de collega’s van skeyes. Concreet werken de militaire-  en de burgerluchtverkeersleiders sindsdien vanuit dezelfde operationele zaal.  De colocatie brengt heel wat professionele interessante aspecten met zich mee zoals het constructief samenwerken tussen militaire- en burgercollega’s om het klein, maar zeer druk Belgisch luchtruim efficiënter, veiliger, ecologischer en dynamischer te gebruiken. “We zijn niet getrouwd, maar hebben toch een samenlevingscontract”, zegt luitenant-kolonel stafbrevethouder Jo Heylens, Korpscommandant van het ATCC. “Net zoals levenspartners luisteren we naar elkaar, moeten we af en toe water in de wijn doen, maar werken we samen hard aan onze relatie om van dit project een succesverhaal te maken”. Het samenlevingscontract bevat een aantal gezamenlijke uitvoeringsakkoorden in verschillende domeinen zoals human resources, operationele diensten, financiën, …

 

In 2020 is er heel wat vooruitgang geboekt in de samenwerking.

 

Johan Decuyper, CEO van skeyes, blikt tevreden terug op het eerste jaar: “Het was toch een uitdaging om deze samenwerking te bewerkstelligen. Al vele jaren werd er gepoogd om deze samenwerking in concreto uit te voeren en daar zijn we uiteindelijk in geslaagd. Het luisteren naar elkaars noden is een belangrijk aspect voor deze co-locatie.”    In juni 2020 werd  een belangrijke stap gezet naar een meer civiel-militaire samenwerking op het vlak van luchtverkeersleidingsdiensten door de ingebruikname van de nieuwe “supervisor suite”. Het samenbrengen van de supervisors van skeyes en Defensie is een ‘key enabler’, een cruciale stap voor verdere samenwerking tussen beide partners. De rechtstreekse interactie tussen de supervisors zorgt ervoor dat coördinatie en communicatie sneller en duidelijker verlopen waardoor de noden voor beide partijen wordt beantwoord en zodat  het luchtruim nog optimaler kan benut worden.

 

In het kader van het flexibel gebruik van het luchtruim in België is de Airspace Management Cell (AMC) sinds 21 september 2020 operationeel. Dit is een gezamenlijke civiel-militaire “luchtruimbeheerscel” waarin permanent overleg cruciaal is. De CIV-MIL coördinatie zorgt ervoor dat de veiligheid en de capaciteit van het luchtruim groter wordt en dat de efficiëntie en de flexibiliteit van de civiele en militaire vluchtoperaties verbeteren.

 

Ook in het domein van het verspreiden van luchtvaartinformatie – Aeronautical Information Management (AIM) – en op het vlak van de opleiding wordt er steeds meer samengewerkt.

 

 Gavere/Semmerzake

Na de verhuis bleven er nog een 60-tal militairen van het ATCC in de kazerne in Gavere/Semmerzake. Zij stonden o.a. in voor het leegmaken van de gebouwen, het onderhouden van de infrastructuur en voor de bewaking.  De kazerne was voorzien om te sluiten, maar het laatste jaar zijn de geesten beginnen te rijpen in het kader van de regionale spreiding.  Het kwartier de Hemptinne was nog de enige kazerne in Oost-Vlaanderen. Op 23 september gaf de toenmalige minister van Defensie zijn goedkeuring om de kazerne van Gavere opnieuw uit te bouwen. Ondertussen heeft de 17de compagnie van het Derde Bataljon Parachutisten (3 Para) haar intrek genomen in het militair kwartier te Gavere, wat een goede zaak is voor Defensie en voor de provincie.

 

“We zijn fier dat sommige militairen van het ATCC in 2020 bijgedragen hebben aan de hulpverlening in het kader van COVID-19”. Van maart tot juli hebben ze meegewerkt in de logistieke hub om al het COVID-19 beschermingsmateriaal te verdelen in de provincie Oost-Vlaanderen. In november hebben ze logistieke steun geleverd aan het WZC Sint-Vincentius te Deinze.

 

Op 30 november zijn de laatste militairen van het ATCC die nog in Gavere werkten, overgegaan naar 3 Para, waarmee er na 69 jaar een einde gekomen is aan de aanwezigheid van een Luchtmachteenheid in Oost-Vlaanderen. De radar op de site Semmerzake blijft nog operationeel tot 2025, maar hangt niet meer af van het ATCC.

 

Ben je gefascineerd door de luchtvaart en heb je nood aan een echte uitdaging? Heb je een sterk verantwoordelijkheidsbesef en behoud je gemakkelijk het overzicht in alle omstandigheden? Dan is een job als militair luchtverkeersleider/ster ongetwijfeld iets voor jou! Na je opleiding zal je ofwel aan de slag kunnen in de verkeerstoren van een luchtmachtbasis ofwel in het Air Traffic Control Center (ATCC) te Steenokkerzeel. Samen met je collega’s zorg jij voor een veilige, vlotte en efficiënte afhandeling van het vliegverkeer.

https://www.mil.be/nl/werken-bij-defensie/vacatures/militair/luchtverkeersleider-ster

Erwin Ceuppens