Vertrek naar Roemenië: een constante training

Op opdracht vertrekken doe je niet onvoorbereid. Achter elke operatie gaan maanden van voorbereiding, rigoureuze training en coördinatie tussen eenheden schuil. We volgden een oefening van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers (1C/1Gr), dat in juli het volgende Belgische detachement naar Roemenië zal leiden als onderdeel van de Multinational Battle Group van de NAVO.

 

Granaten ontploffen, een regen van kogels valt neer, kreten weerklinken: Man down! Man down! Deze ultieme aanval op een fictief dorp in Marche-en-Famenne markeert het hoogtepunt van twee weken intensieve training voor het detachement, dat in juli naar Roemenië vertrekt. Het doel: een perfecte synergie tussen de eenheden verzekeren vóór hun inzet.

 

Twee weken, twee essentiële etappes

 

De eerste week stond in het teken van het herhalen en perfectioneren van basisvaardigheden. Elke eenheid versterkte haar expertise door middel van praktische oefeningen: CBRN-ontsmetting, camouflage, dringende medische zorg, vordering in vijandig gebied….

 

Genoeg om uit de comfortzone te stappen: logistiekers leerden over gevechtstechnieken in stedelijk gebied, specialisten van de Genie herhaalden eerste hulp, artsen werden getraind in hinderlagen… Het doel? Voorbereid zijn op elke situatie.

 

De tweede week werd een grootschalige oefening gehouden. In een meeslepend scenario dat de omstandigheden van een echte missie nabootste, pasten de militairen toe wat ze tijdens de eerste fase hadden geleerd.

De training begon op burgerterrein ten noorden van de kazerne en vorderde naar het fictieve dorp, het laatste doel dat moest worden veroverd.

 

Begeleiding en totale onderdompeling

 

Om een totale onderdompeling te garanderen werden de militairen uitgerust met duel SIM-technologie zodat ze hun status in realtime kenden: actief, gewond of uitgeschakeld. Onder begeleiding van Amerikaanse, Britse en Nederlandse veteranen kregen ze precieze instructies: “Ga verder naar rechts, daar is een opening!” of “Stop met schieten, wacht tot hij zijn positie onthult!”

 

Deze laatste twee weken vormen slechts één etappe. Het detachement moet in april nog een certificeringsoefening afleggen voordat het officieel geschikt wordt verklaard voor de opdracht.

 

Het detachement dat naar Roemenië vertrekt bestaat niet alleen uit het 1C/1Gr. Verschillende andere noodzakelijke eenheden gaan mee, waaronder het 23e Medische Bataljon, de 18e Logistieke Groep en de 10e Groep CIS. De multinationale gevechtseenheid heeft twee hoofdtaken: enerzijds het afschrikken van mogelijke agressie en het versterken van de defensieve houding aan de oostflank van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap; anderzijds permanent klaar staan om in te grijpen in geval van agressie op het grondgebied.

 

Een elite infanteriebataljon

 

Het 1C/1Gr is een licht infanteriebataljon dat voornamelijk in Lombardsijde is gestationeerd. De leden moeten in uitstekende fysieke conditie zijn, flexibel en een sterke teamgeest hebben.

 

Geïntegreerd in de Gemotoriseerde Brigade, verplaatst het 1C/1Gr zich in lichte gepantserde DINGO en Falcon-voertuigen, wat snelheid en efficiëntie op het terrein garandeert. Als gevechtseenheid opereert het ook te voet in verschillende omgevingen: stedelijke gebieden, bossen, woestijnen…

 

Wil je meer weten over het Bataljon?

 

Bezoek hun officiële website: 1c-1gr.be

 

Wil je mee met de infanterie of een ondersteunende eenheid op zending? Bekijk dan onze vacatures op: Werken bij Defensie | La Défense

Willems Y.

Lucia Gaggero

Mathieu Duhembre