Wapenstilstand: een dag om nooit te vergeten

Op 11 november om 11u stond ook Defensie stil bij alle overledenen van de twee Wereldoorlogen en iedereen die sneuvelde in dienst van het vaderland. Dat gebeurde in het bijzijn van Zijne Majesteit de Koning tijdens een militaire plechtigheid aan de Congreskolom in Brussel. Ook Chef Defensie admiraal Michel Hofman en minister van Defensie Ludivine Dedonder waren bij de plechtigheid aanwezig.

 

Op 11 november 1918 maakte een akkoord tussen de Geallieerden en Duitsland een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien herdenkt ook Defensie op die dag de tienduizenden soldaten die sneuvelden voor de vrijheid en de welvaart van het Belgische volk. Ook de militairen die sinds 1945 tijdens humanitaire en vredesmissies sneuvelden, worden op 11 november herdacht.

 

Tijdens de militaire plechtigheid legde koning Filip een bloemenkrans neer aan het Graf van de Onbekende Soldaat. Nadien werd een minuut stilte gehouden. Op de tonen van de Last Post kreeg Zijne Majesteit een symbolisch zwaard gepresenteerd en wakkerde hij de Eeuwige Vlam opnieuw aan. Daarna werden eenentwintig kanonschoten afgevuurd. Tenslotte ondertekende de koning het gastenboek, luisterde hij geëmotioneerd naar een korte lezing van drie jongeren en salueerde hij de Vaderlandslievende Verenigingen, de veteranen en de jeugdbeweging.

 

Onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen werd de plechtigheid afgesloten met een défilé van onder andere de lucht-, marine- en defensiekadetten en weerklonk een laatste maal de Brabançonne.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene