‘Covid-19 Frontline Medics’: expositie eert inzet Medische Component

Op vraag van de Medische Component realiseerde eerste sergeant reservist en professioneel fotograaf Jérusalem Piérard een fotoreportage over de inzet van onze militairen tijdens de eerste golf van de pandemie. De tentoonstelling in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel werd geopend op 10 november en blijft te bezoeken tot 10 maart 2022.

 

In 2020, toen de hele wereld in een gezondheidscrisis gestort werd door Covid-19, namen de militairen van onze Medische Component hun plaats aan het front in. Voor deze mannen en vrouwen is dit nieuwe ‘operatietheater’ iets aparts, waar alleen volledige inzet tot succes zou kunnen leiden. Gewapend met hun medisch materiaal, en het vaderland in het hart, geven ze zich nog steeds dag en nacht om de Belgische bevolking te helpen het virus het hoofd te bieden. Deze expositie is een eerbetoon aan allen die tijdens deze crisis zonder weerga voor levens vechten.

 

Van april tot mei 2020 kon de fotograaf de mannen en vrouwen van de Medische Component van heel dichtbij volgen. Zo kon hij een goed beeld schetsen van de dramatische omstandigheden. De beelden tonen vooral interventies in rust- en verzorgingshuizen gedurende de eerste golf.

 

Het ontdekken waard.

 

Meer info over de plaats en openingstijden van de tentoonstelling vindt u op de website van het  War Heritage Institute.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Jérusalem Piérard