We NEET you: jobdag voor kwetsbare jongeren

Charleroi was gisteren de place to be voor jongeren zonder opleiding of werkervaring. Aan de hand van infosessies maakten ze er kennis met verschillende jobs en de carrièremogelijkheden binnen Defensie. Ook minister van Defensie Ludivine Dedonder bracht een bezoekje en nam er de tijd om even te praten met de jongeren.

 

België telt heel wat NEET-jongeren. Een term die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk en staat voor Not in Education nor in Employment or Training. Om deze jongelui tussen 18 en 29 jaar te kunnen bereiken, startte Defensie het We NEET you-project. Luitenant-kolonel Danny Snelders, bezieler van het project, licht toe: “Het gaat immers om een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt die vaak de weg niet vindt naar jobbeurzen of het vertrouwen kwijt is om een job te vinden. Daarom besloten we om naar hen toe te gaan. Zij willen een job en wij willen rekruteren, een win-win voor beide partijen.”

 

Voor dit project werkt Defensie nauw samen met lokale autoriteiten zoals La Maison de l’adolescent of kortweg MADO. Deze vrijwilligersorganisatie biedt een ontmoetingsplaats aan voor jongeren en legt op die manier de eerste contacten met deze kwetsbare groep.

 

Ruim 160 jongeren uit de regio van Charleroi en Doornik zakten af naar het André Vésale ziekenhuis voor een infodag over de mogelijkheden binnen Defensie. De vier componenten waren er vertegenwoordigd om de adolescenten te woord te staan. De standen werden bemand door militairen met veel ervaring maar ook door jonge rekruten die een rolmodel zijn voor het doelpubliek. Verder waren ook de reservisten vertegenwoordigd en was er een infostand van de burgers die bij Defensie werken.

 

De jongeren kregen de mogelijkheid om het materiaal van Defensie van dichtbij te bekijken. In een donkere ruimte konden ze zelfs nachtkijkapparatuur uitproberen. De stand van de battle damage repair werd ook zeer enthousiast onthaald. “De jongeren trekken hier grote ogen als ze zien op welke creatieve manieren we voertuigen herstellen in het veld tijdens een operatie”, vertelt adjudant-chef Tom Vermandere.

 

Overal kon men rekenen op veel enthousiasme en nieuwsgierigheid. “We leren hier zeer veel. Ik had nooit gedacht dat er zoveel verschillende jobs bestaan en dat het leger zo toegankelijk is,” vertelde Kaitlin. “Ik was verbaasd dat je kok kan worden of een administratieve functie kan vervullen bij Defensie,” gaat ze nog verder.

 

In de namiddag bracht Ludivine Dedonder, minister van Defensie, een bezoekje aan de jobdag. Ze nam er de tijd om met de jongeren te praten en een hart onder de riem te steken. “Deze dag is een mooie opportuniteit en ik nodig jullie zeker uit om rond te kijken en al jullie vragen te stellen over de boeiende organisatie dat Defensie is”, spoort ze de jongeren aan.

 

Wie echt geïnteresseerd was in een job bij Defensie kon zich inschrijven voor het vervolgtraject als reservist. Kolonel Snelders legt uit: “In December is er een jobclub in Doornik waar deze mensen gedurende drie dagen het militaire leven in een kwartier kunnen ondervinden. Op deze manier kunnen ze ondervinden of een job bij Defensie echt iets voor hun is”

 

Deze editie vond plaats in Charleroi maar uiteraard is het de bedoeling om dit project te lanceren in alle Belgische provincies om zo een maximum aan NEET-jongeren in heel België te bereiken.

Nathalie Mylle

Johan Van Der Hasselt