Winterkamp KMS: kou, uitdagingen en teamgeest

Van de schoolbanken naar de oefenterreinen in Elsenborn: elk jaar trekken de eerste-, tweede- en derdejaars bachelorstudenten van de Koninklijke Militaire School (KMS) twee weken op winterkamp. Hier leren ze hun militaire vaardigheden in koude omstandigheden in de praktijk om te zetten.

 

De leerlingen van de KMS hebben net hun kerstexamens achter de rug en terwijl het reguliere onderwijs geniet van de lesvrije weken, staat voor zo’n 370 kandidaat-officieren al de volgende uitdaging te wachten.

 

Bivak, schietstanden, overlevingstechnieken of orders geven… Gedurende vijftien dagen volgen de leerlingen een reeks theoretische en praktische militaire lessen op het terrein in Elsenborn, om hen voor te bereiden op een toekomstige leidinggevende rol binnen Defensie. In een omgeving vol uitdagingen leren de leerlingen niet alleen zichzelf kennen, maar ook de waarde van samenwerking en veerkracht.

 

“Werken in teamverband is leuker ”

 

Tille en Markus, eerstejaarsstudenten Sociale en Militaire Wetenschappen, beleven hun eerste winterkamp.  “We hebben al veel geleerd”, vertelt Tille enthousiast tijdens de pauze, met de gamellen in de aanslag voor het middagmaal.

 

“We hebben al met de Minimi geschoten, een heropfrissing van de individuele tactiek gedaan en nu werken we aan reactie onder vuur op sectieniveau. In teamverband werken is veel leuker dan individueel, want er gebeurt meer en je bent veel actiever.” Markus treedt haar bij: “Ja, de cohesie is veel beter want iedereen werkt echt samen.”

 

Weerbaarheid trainen

 

Het is geen toeval dat het winterkamp in Elsenborn wordt gehouden. Het uitgestrekte oefenterrein, het reliëf en het typerende microklimaat maken het een ideale trainingsomgeving. “Naast de theorielessen trainen we ook hun weerbaarheid”, legt Luitenant Sander, instructeur en pelotonscommandant, uit.

 

“We leren hen omgaan met de koude omstandigheden en hoe ze zich moeten verzorgen op het terrein. Ze moeten hun kleding aanpassen aan de situatie. Bij een statistische oefening is het belangrijk dat ze zich goed warm kleden, maar als ze weten dat ze gaan vertrekken, is het slim om van tevoren enkele lagen uit te trekken.”

 

Connectie met de eenheden

 

Tijdens het kamp worden de studenten begeleid door ervaren militairen. Zo krijgen ze niet alleen rechtstreeks informatie van ervaringsdeskundigen, maar komen ze ook in contact met verschillende eenheden. “Het kader van de pelotons komt uit operationele eenheden, zoals infanterie en Force Protection, verduidelijkt Luitenant Sander, die zelf actief is bij het Bataljon Artillerie in Lombardsijde.

 

“Aan het begin van het derde jaar moeten de studenten hun beroeps-hoofdkwalificatie kiezen. Tijdens het winterkamp krijgen ze de kans om rechtstreeks vragen te stellen aan operationele militairen en ondertussen zelf ervaring op te doen. Dat kan voor hen heel interessant zijn.”

 

Een diploma en een militaire vorming

 

Voor Tille is de keuze voor een eenheid nog ver weg, maar de KMS bleek alvast een goede studiekeuze: “Ik zag er altijd tegenop om enkel achter een bureau te zitten en altijd in hetzelfde stramien te werken”, vertelt ze.

 

“Ik heb het gevoel dat je als officier bij Defensie verschillende functies kunt uitvoeren en geen saaie ‘9 to 5’ job hebt. Dat is een van de grote voordelen van de KMS. Je behaalt een diploma en je krijgt ook meteen het militaire mee”, glimlacht ze.

 

Bezoek Commandant der Scholen

 

Tijdens het kamp bracht ook de Commandant der Scholen, Generaal-majoor van het vliegwezen An-Roos De Potter, een bezoek aan de leerlingen op het terrein, waar ze uitgebreid de tijd nam om kennis te maken met de toekomstige officieren van Defensie.

Wilge Decraene

Gert-Jan D‘Haene