1/3L in Roemenië: een indruk van de eerste dagen

Drie pelotons van het Bataljon 1/3 Lanciers installeerden zich de afgelopen dagen op de NAVO-basis in Roemenië. Voor vele jonge lansiers is het hun eerste buitenlandse opdracht. Een korte blik op hun eerste ervaringen in het kamp.

 

Een lange witte tent biedt plaats aan zo’n 100 Belgische militairen. De pelotons zijn intussen goed geïnstalleerd en maken kennis met het reilen en zeilen van het leven in een NAVO-kamp. Na de laatste voorbereidingen van het persoonlijke materiaal (webbing, wapenonderhoud, …) staan er tactische trainingen op het terrein gepland, in nauwe samenwerking met het 27e Bataillon de Chasseurs Alpins, die de leiding ter plekke hebben.

 

Snel vertrek

De flexibiliteit van de lansiers werd op de proef gesteld. “We werden op zaterdagochtend verwittigd dat we op zondag op de kazerne moesten zijn, klaar voor de start van een intensieve, twee weken durende trainingsperiode. Daarna stapten we onmiddellijk op het vliegtuig richting Roemenië.” Voor sommigen was het snel afscheid nemen van vrienden en familie, die hun dierbaren zagen vertrekken richting een instabiele zone.

Kerlijn Puttemans

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre