Belgische deelname aan de NATO Response Force (NRF) in Roemenië: alle middelen ter plaatse.

Na de aankomst van het personeel is, na een rit van 5 dagen, het Militair konvooi onder leiding van het 4e Bn Logistiek en de Movement Control Groep (MCG) toegekomen.

 

Het konvooi maakt deel uit van de Belgische inzet in het kader van de NATO Response Force, die ontplooid wordt in de oostelijke NAVO-lidstaten ten gevolge van de oorlog in Oekraïne.

 

Majoor Nicolas van het 4e Bn Log is fier op het aanpassingsvermogen van zijn mensen. “We stonden op korte tijd klaar en brachten de opdracht zonder echte moeilijkheden tot een goed einde”, zegt hij. De lading bestond uit meer dan vijftig gepantserde voertuigen zoals Lynx, Dingo’s en Piranha’s, maar ook heel wat containers gevuld met munitie en materiaal voor de installatie van communicatie- en informatiesystemen en voor de opbouw van de medische infrastructuur.

 

Met dit konvooi is de Belgische ontplooiing beëindigd en kunnen de Belgische militairen zich nu verder voorbereiden om samen met hun Franse collega’s militaire oefeningen uit te voeren. De Belgische bijdrage aan de NATO Response Force bestaat uit een 300-tal militairen, hoofdzakelijk van 1/3 Lansiers uit Marche-en-Famenne, vergezeld door collega’s uit verschillende componenten en specialiteiten die onder meer instaan voor logistieke en medische ondersteuning.

Kerlijn Puttemans

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre