11 november: 100 jaar Onbekende Soldaat

Aan de voet van de Congreskolom in Brussel vond vandaag een bijzondere plechtigheid plaats naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de begrafenis van de Onbekende Soldaat. 11 november herdenkt elk jaar de slachtoffers uit de voorbije oorlogen en vredesoperaties, maar dit jaar ging bijzondere aandacht naar de Onbekende Soldaat die dag op dag 100 jaar geleden zijn laatste rustplaats vond op exact dezelfde locatie.

 

De Onbekende Soldaat staat symbool voor alle gesneuvelde militairen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en diegenen die het leven lieten voor de vrede in operaties sinds 1945. Traditiegetrouw is er op 11 november een nationale plechtigheid om dit te herdenken, met dit jaar eveneens een herdenking voor het 100-jarig bestaan van de Onbekende Soldaat.

 

Gathering of the soil

 

In Brussel werden dan ook beelden getoond van de historische plechtigheid van 11 november 1922. De viering van de Onbekende Soldaat ging deze week trouwens niet ongemerkt voorbij. Om de herinnering van de Onbekende Soldaat levend te houden vonden Vijf Gathering of the soil-ceremonies plaats op vijf verschillende militaire begraafplaatsen in de provincies Antwerpen, Luik, Namen, Oost- en West-Vlaanderen. Daarbij werd telkens aarde verzameld in een urne, die symbool stond voor de vijf belangrijkste slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uit deze vijf urnen werd gisteren op 10 november, precies zoals in 1922, één uitgekozen die vandaag bijgezet werd aan de Congreskolom door een nazaat van de oorspronkelijk oorlogsveteraan. Tijdens de plechtigheid in Brussel werd ook een compilatievideo getoond met beelden van de voorbije week die het verhaal van de Gathering of the soil vertellen.

 

Laatste rustplaats

 

Op de tonen van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen werden de eretekens neergelegd op het graf van de Onbekende Soldaat die hem honderd jaar geleden postuum werden verleend. Ook legde een jongere een helm neer van een Belgische soldaat die sneuvelde tijdens de Groote Oorlog op het slagveld.

 

Er weerklonken 21 saluutschoten en na een minuut stilte schalde “Te Velde” uit de trompetten, voor de gelegenheid geblazen op een van de klaroenen die precies honderd jaar geleden de eerbewijzen brachten. Zijne Majesteit de Koning wakkerde vervolgens de Eeuwige Vlam aan terwijl de Last Post weerklonk, en hij ondertekende het Gulden Boek. Ook de eredetachementen van de Land-, Marine-, Lucht- en Medische Componenten hielden een defilé voor de aanwezigen.

 

In het bijzijn van de Koning werd, onder een stralende zon, de bijzondere urne ten slotte geplaatst op het Graf van de Onbekende Soldaat. Een mooie symboliek die alle gesneuvelden, die vochten voor hun vaderland, herdenkt.

Bilitis Nijs

Gert-Jan D’haene