20 juli: dag van nationale rouw

Premier Alexander De Croo heeft dinsdag 20 juli uitgeroepen tot een dag van nationale rouw naar aanleiding van de overstromingen die het land de afgelopen dagen hebben getroffen. Ook Defensie toont haar medeleven door de Belgische vlaggen in haar kwartieren halfstok te hangen en een minuut stilte te houden.

 

“Of we nu rechtstreeks getroffen zijn door wat er vandaag gebeurd is of niet, we zijn allemaal bijzonder diep geraakt door wat er de voorbije dagen gebeurd is”, sprak de premier tijdens de persconferentie van 16 juli. “De federale regering heeft dan ook beslist om dinsdag 20 juli uit te roepen tot een dag van nationale rouw. Het zal een moment zijn om stil te staan bij het grote menselijke verlies. Het zal ook een moment zijn om blijk te geven aan solidariteit, aan nabijheid, aan verbondenheid.”

 

Om die solidariteit met de slachtoffers en hun naasten vorm te geven wordt de nationale vlag van dinsdag 20 juli van 7 uur ochtends tot middernacht halfstok gehangen. Dat gebeurt ook in de kwartieren van Defensie. Om 12 uur s ’middags zullen de voertuigen van de hulp- en interventiediensten bovendien hun sirenes een minuut lang laten loeien. Daarna volgt een minuut stilte waaraan de volledige bevolking kan deelnemen.

 

Ook de feestelijkheden van onze nationale feestdag op 21 juli zullen in beperkter formaat plaatsvinden. Veel mensen bevinden zich immers nog altijd in grote moeilijkheid en een groot deel van het materieel wordt nog steeds ingezet op de plaats van de catastrofe.

Stijn Verboven

Erwin Ceuppens