21 juli: Het defilé trekt festiviteiten op gang

Rond 16 uur gaf Generaal-majoor Jean-Pol Baugnée, commandant van de troepen, het startschot voor het militair defilé. De Nationale Feestdag is nu echt van start gegaan.

 

Geen Nationale Feestdag zonder militair defilé. Voor het begin van de mars begaf de Koninklijke Muziekkapel van de Marine zich naar de eretribune, gevolgd door een delegatie van onze veteranen.

 

F-16 en F-35

 

Traditiegetrouw zijn de ogen eerst gericht op het luchtruim boven onze hoofdstad. Ter ere van de tiende verjaardag van het koningschap van Zijne Majesteit Koning Filip vliegen tien van onze F-16-straaljagers over de hoofdstad. Zeventien ander toestellen volgen in hun zog, waaronder een Nederlandse F-35. Zo krijgen de feestvierders een voorproefje van onze toekomstige jachtvliegtuigen.

 

Wanneer alle blikken weer op aarde zijn gericht, ontdekken de toeschouwers honderden militairen die trots over het Paleizenplein marcheren. Ook dit jaar hebben jongeren er hun plaats, waaronder leerlingen van de studierichting Defensie en Veiligheid.

 

‘Special’ demonstratie

 

Het einde van de parade is een hoogtepunt. Na de troepen te voet volgt het gemotoriseerde gedeelte, waar toeschouwers de gepantserde voertuigen kunnen bewonderen die door Defensie worden gebruikt.

 

En voor wie nog meer wilde, gaf het Special Operations Regiment (SOR) een demonstratie in ware Hollywood-stijl. Aan de hand van een introductievideo kregen de kijkers thuis en op de tribune het scenario van een ontvoering voorgeschoteld. Het verhaal eindigde op het Paleizenplein, waar de SOR de situatie in goede banen leidde.

 

Zoals zo vaak hebben de afwezigen ongelijk. Gelukkig is het feest nog maar net begonnen.

Rein Van den Bergh

DG StratCom