Marine ontdekt Duitse mijn tijdens controle

Op donderdag ontdekte de bemanning van het patrouilleschip Castor tijdens een routinecontrole aan onze kust een Duitse mijn uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de eerste controle van de dag werd aan boord van een vissersboot een contactmijn met zo’n 80 kilogram explosieven gevonden. Allesbehalve een saaie ochtend voor onze mariniers, en nog minder voor de vissers.


Opdrachten van de patrouilleurs

Het patrouilleschip Castor is sinds 2014 in dienst van onze Marine. Tot de militaire taken van een patrouilleschip behoren onder andere het bewaken van onze wateren, beschermen van de windmolenparken, controle van onderzeese kabelverbindingen, …

Daarnaast ondersteunt de Castor de overige maritieme autoriteiten in de strijd tegen drugs- en mensensmokkel, de controle op het naleven van de regels op zee, …

Verder bereiden de bemanningsleden zich dagelijks voor op allerlei mogelijke calamiteiten als brand aan boord of het oppikken van een drenkeling. De dagen aan boord zijn flink gevuld !

Boordcommandant Kristof legt uit : « Het is niet makkelijk voor de bemanning om constant op scherp te staan, klaar om te reageren op elke mogelijke situatie. »


Tussenkomst door DOVO

Wie ‘mijn’ of ‘explosief’ zegt, denkt onmiddellijk aan DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen. Een ploeg van vier ontmijners kwam snel ter plekke om de mijn op een veilige manier onschadelijk te maken. Na analyse van de risico’s en de toestand van de bom besloten de experts de mijn in zee te laten exploderen. Daarvoor gebruikten ze vierenhalve kilogram explosieven.

« Het is geen zeldzaamheid dat vissers oude mijnen in hun netten vinden, » legt een van de ontmijners uit. « Die zijn trouwens niet altijd zichtbaar op de sonar. Maar het is de eerste keer dat ik een dergelijke bom tegenkom. »


Vruchtbare samenwerking

Eens de mijn van de vissersboot losgemaakt kon de Castor ze aan boord halen met behulp van de kraan en de RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat). Samen met de experts van DOVO brachten ze de mijn op 25 kilometer uit de kust tot ontploffing. Via de radio werden het controlecentrum en alle schepen binnen een grote perimeter verwittigd. Om ongelukken uit te sluiten werd ook de radar scherp in de gaten gehouden.

Een stevige ontploffing later was de mijn vernietigd. Na controle of de Castor zelf geen schade had opgelopen onder de waterlijn werd de opdracht volbracht verklaard.

« Weer een vruchtbare dag voor de Castor en voor onze Marine. Bij ons geen plaats voor routine, elke dag is anders ! » onderstreept de commandant.

Aude Ransbotijn

Aude Ransbotijn