21 juli: voertuigen trekken repetities defilé op gang

De eindsprint naar de Nationale Feestdag is ingezet. De kazerne van Peutie is het traditionele zenuwcentrum voor de repetities van het militaire defilé. De voertuigen van het gemotoriseerde gedeelte beten op dinsdag 18 juli de spits af, de troepen te voet oefenen er een laatste keer op donderdag.

 

Vanuit de Wetstraat linksaf de Koningsstraat in en vervolgens opnieuw links, het Paleizenplein op. De kazerne in Peutie lijkt ontworpen te zijn om de traditionele route van het défilé tijdens de Nationale Feestdag te oefenen. “Vooral de snelheid en het oplijnen van de voertuigen vormen dé uitdaging,” aldus eerste sergeant Tristan, material manager voor de DAF-vrachtwagens binnen Defensie.

 

Buffalo

Elk jaar is het uitkijken naar voertuigen die voor de allereerste keer meedoen aan het (gemotoriseerd) defilé. Dit jaar vallen de gloednieuwe DAF Buffalo 4×4 vrachtwagens op. “Deze vrachtwagens moeten op termijn de bekende Unimog cargo en shelter vervangen,” weet Tristan. “Vorig jaar namen de nieuwe Buffalo 8×8 al deel aan het defilé, dit jaar is het de beurt aan de ‘kleinere broer’, de 4×4.”

 

Nederlands tintje

Niet alleen de zandkleur en het nagelnieuw uiterlijk vallen op, ook de Nederlandse nummerplaat springt in het oog. “Deze voertuigen zijn nog geen eigendom van Defensie en komen uit Nederland,” verduidelijkt de eerste sergeant. “Dat is ook de reden dat deze voertuigen vandaag en tijdens het defilé bestuurd worden door personeel van de DAF-fabriek in Eindhoven.” Toch rijden er ook Belgische militairen mee. Zij zullen hun hoofd door het dakluik steken om de eretribune te kunnen groeten.

 

Leopard tanks

Achter het stuur van een van 4×4 zit Hans, een gepensioneerde Nederlandse militair. “Tijdens mijn dienst reed ik met de Leopard tanks, die jullie bij het Belgische leger ook gekend hebben,” herinnert hij zich. “Nu werk ik voor DAF in Nederland en kreeg ik de oproep om een Buffalo te besturen tijdens jullie Nationale Feestdag. Dat leek me best wel een unieke kans en die liet ik niet liggen,” lacht hij.

 

Trager/sneller

Tijdens het defilé rijden heel wat voertuigen naast elkaar. Bochten nemen is dan uiteraard geen sinecure. “Wanneer de vrachtwagen aan de binnenkant de bocht neemt, moet deze vertragen,” verduidelijkt Tristan aan de Nederlandse chauffeurs. “En de buitenste moet iets versnellen, maar ook weer niet te veel.”

 

“Het is dus niet zomaar een ritje maken,” lacht Hans. “Maar ik zie het vrijdag volledig zitten,” besluit de goedgeluimde Nederlander.

Rein Van den Bergh

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle