Ontmoeting met Jean-Pol Baugnée, de generaal achter het Nationaal Defilé

Eind maart kreeg hij zijn nieuwe graad en begin juni werd hij bevorderd tot Commandant van de Landcomponent (LCC). Maak kennis met Generaal-majoor Jean-Pol Baugnée, de man die de troepen zal leiden tijdens het Nationaal Défilé op 21 juli.

 

“Ik heb altijd leiding willen geven aan mensen,” zegt Generaal-majoor Baugnée over zijn jeugd. Zo schreef hij zich op 14-jarige leeftijd in bij de Cadettenschool. Generaal Baugnée vervalt niet in clichés: hij werd niet geïnspireerd door familie, vrienden of oude oorlogsfilms. “Het heeft altijd in mijn genen gezeten”, zegt hij. Zo’n negenendertig jaar en vele ervaringen later staat hij bijna bovenaan de ladder. Kalm en bedachtzaam begint hij aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière, dat ongetwijfeld even vervullend zal zijn.

 

Bent u zenuwachtig voor de grote dag?

“Minder dan bij de bevelsoverdracht van de Landcomponent, enkele weken geleden. Ik stond in het middelpunt van de belangstelling, terwijl ik vandaag meer een deeltje ben van het grotere geheel. Natuurlijk woon ik alle repetities bij en sta ik erop dat ze vlekkeloos verlopen. Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in onze mensen. Ik maak me weinig zorgen en geloof in de combinatie van ervaring en professionaliteit van het Defensiepersoneel.”

 

Hoe bereidt u zich voor op zo’n groot evenement?

“Als commandant van de Landcomponent duid ik de eenheden aan die zullen deelnemen aan de parade, uiteraard in samenwerking met de partners. We tonen niet alleen onze hard skills, we richten ons op alle capaciteiten: de gebruikelijke gewapende militairen maar bijvoorbeeld ook onze militaire honden of militairen die tijdens een missie contact maken met de lokale bevolking (Deep Development Capability). Onze boodschap? Eén capaciteit op zichzelf kan niet alles doen. Het is de combinatie van alle expertisedomeinen die garant staat voor succes!”

 

U krijgt carte blanche: Wie zou er bij u op het Lynx-pantservoertuig mogen zitten?

“Mijn veertienjarige zoon, zonder twijfel! Hij ziet zichzelf (nog) niet aan een militaire carrière beginnen, maar ik zie zulke jonge nieuwsgierige mensen gewoonweg als hét symbool voor de toekomst.”

 

U dropt het woord ‘toekomst’. Hoe ziet u de toekomst van Defensie?

“Vijftien jaar geleden zag ik de toekomst van Defensie veel minder rooskleurig. Maar vandaag hebben we een groter budget. Eenheden kunnen over eigen materiaal beschikken, ze zijn niet meer afhankelijk van een deelplatform en er zijn veel meer trainingsopportuniteiten. Op personeelsvlak staan we echter voor grote uitdagingen. Meer beroep doen op reservisten lijkt me een goede piste. Daarvoor moeten we kijken hoe we de samenwerking met burgerbedrijven kunnen versoepelen en vergemakkelijken.”

 

Na de feestelijkheden zal Generaal-majoor Baugnée op 23 juli een trail van 32 kilometer in Saumur lopen, voordat hij van een ontspannen vakantie in Portugal gaat genieten. Maar in augustus laten we de man achter onze landtroepen opnieuw aan het woord en blikken we terug op zijn verleden. Stay tuned!

 

 

De bevelsoverdracht van de Landcomponent nog eens lezen: Beldefnews | Landcomponent verwelkomt nieuwe commandant (mil.be)

Kerlijn Puttemans

Adrien Muylaert