30 jaar Eurokorps

Op 8 en 9 september 2022 vierde het Eurokorps in Straatsburg haar 30-jarig bestaan. Van bij het begin was het Eurokorps een hoofdkwartier dat ter beschikking stond van zowel de NAVO als de Europese Unie. Als multinationaal inzetbaar en in hoge mate autonoom hoofdkwartier is het Eurokorps in staat militaire operaties te plannen en uit te voeren door het bevel te voeren over toegewezen strijdkrachten. Het laatste Eurokorps-contingent dat dit jaar ontplooide, vormde de kern van de ingezette militairen in de opleidingsmissie van de Europese Unie in de Centraal Afrikaanse Republiek, een missie die door België werd geleid.

 

In aanloop naar de officiële plechtigheid werd teruggeblikt op haar rijke geschiedenis. Maar als je polst naar de reden achter het succes van het multinationaal hoofdkwartier en wat haar grootste sterkte is, antwoordt de bevelhebber luitenant-generaal Peter Devogelaere resoluut: “Mijn soldaten uit de 11 landen die samen het Eurokorps vormen. Een team kan alleen het beste presteren als het verenigd is.”

 

Deze bijzondere verjaardag in tijden van instabiliteit in Europa is dan ook een scharnierpunt waarop we vooral vooruitkijken en ons afvragen welke rol we in de toekomst zullen spelen. In zijn videoboodschap zegt de Chef van Defensie, admiraal Hofman: “In een wereld die zich voortdurend geopolitiek en geostrategisch ontwikkelt, hebben de NAVO en de EU behoefte aan performante en betrouwbare capaciteiten, waaronder robuuste commando- en controlestructuren. Ik pleit er dan ook voor dat het hoofdkwartier van het Eurokorps een prominente rol speelt en samen met de militaire staven van de NAVO en de Europese Unie bijdraagt aan de brede Europese veiligheid en defensie.”

 

De viering op vrijdag 09 september werd bijgewoond door onze minister van Defensie Ludivine Dedonder. Mevrouw de minister feliciteerde het Eurokorps en haar personeel. Na haar deelname aan de ceremonie, gevolgd door een wandeling door de tentoonstelling van het materieel en het bemande operatiecentrum, zei ze: “Ik bevestig mijn voornemen om de Belgische deelname aan het Eurokorps voort te zetten, een multinationale eenheid ten dienste van de veiligheidsbelangen van ons land, onze partners en onze bondgenoten.”

 

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, van internationale faam, luisterde de viering op en wist, zoals gewoonlijk, het buitenlands publiek te boeien.

 

Het Eurokorps en haar personeel, waaronder 100 Belgische militairen, waren zeer vereerd met de aanwezigheid van de hoge autoriteiten. Het kan dan ook terugblikken op een geslaagde viering van haar 30e verjaardag.

Stefan Debusschere

Patrick L'Hoir