Brussel even zenuwcentrum voor militaire geneeskunde

Het International Comittee for Military Medicine (ICMM) trok vorige week vrijdag de deuren van haar 44ste congres achter zich dicht. Militairen van meer dan honderd verschillende landen zakten af naar Brussel om medische kennis met elkaar te delen. “Honderd jaar geleden stond een Belg aan de wieg van dit comité,” aldus generaal Marc Ongena, hoofd van de Medische Component van Defensie. 

 

Het ICMM zag in 1921 het levenslicht, in de nasleep van Wereldoorlog I. Het gebrek aan zorg op het slagveld bleek de katalysator om een orgaan op te richten dat zich focuste op het delen van (de militaire) zorg. “De twee founding fathers, de Amerikaan William Bainbridge en de Belg Jules Voncken stonden aan de wieg van dit comité,” weet de generaal. “De permanente zetel van het ICMM bevindt zich trouwens ook hier in Brussel. Het is dus eigenlijk een beetje thuiskomen.” In 1921 vond het allereerste congres ook plaats in onze hoofdstad, toen nog onder de naam International Congress of Military Medicine and Pharmacy.

 

“In 2021 moest het congres hier al plaatsvinden maar de coronapandemie woedde nog te fel om alles in goede banen te leiden, de laatste zes maanden voorbereiding waren daarom zeer intensief,” gaat Ongena verder. Deze week werd de focus op vier verschillende pijlers gelegd: mentale gezondheid, voorwaartse chirurgie op het terrein, rehabilitatie en het gevecht tegen infecties (via faagtherapie). “Er kwamen uiteraard meer onderwerpen aan bod dan deze vier, maar op sommige dagen focuste het merendeel van de workshops en sprekers zich op een van deze vier.”

 

Tijdens de openingsceremonie haalde defensieminister Ludivine Dedonder nog aan dat België “een betrouwbare partner is en zal blijven”. De laatste jaren sprong Defensie steeds in de bres wanneer het land door een moeilijke periode moest. Zo was er de inzet van militairen voor de zorgsector, wanneer deze kreunde onder de COVID-19 pandemie, en werd er logistieke steun geboden tijdens de overstromingen van 2021. “Ons militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek moet het medisch zenuwcentrum zijn in geval van crisissituaties”, besloot de minister.

 

Het volgende ICMM-congres zal plaatsvinden in Australië.

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D'haene