4 Bataljon Genie helpt Chaudfontaine heropbouwen

Met een graafkraan en vrachtwagens in de aanslag helpt het 4 Bataljon Genie mee puin ruimen in het getroffen stadje Chaudfontaine in de provincie Luik. “De mensen zijn ongelooflijk dankbaar dat er hulp is”, klinkt het bij de militairen.

 

Al twee weken lang zijn de militairen van het 4 Bataljon Genie met man en macht bezig met de schoonmaak van het Waalse stadje Chaudfontaine. Dat werd midden juli zwaar getroffen door de overstromingen. Vier vrachtwagens, telkens gevuld met tien ton zand en stenen, rijden er twintig keer per dag af en aan om de rivier opnieuw in haar oorspronkelijke vorm te herstellen.

 

“Voor de overstromingen bevond zich hier een kleine waterval met een soort waterkrachtcentrale”, legt de militaire kraanman van dienst uit. “Het water ligt nu vol met materiaal en brokstukken die door de stroming zijn meegesleurd. We moeten de rivier dus eerst volledig proper maken. Door op de rivierbedding een stenen vlak aan te leggen, creëren we een droge zone waarop we met onze machines kunnen werken. Eerst hebben we zo het eilandje in het midden van de rivier opgekuist. Nu zijn we bezig met het water weer langs de andere kant van het eiland te laten stromen en zo de rivier in haar originele staat te herstellen.”

 

Het puin dat uit de rivierbedding wordt gehaald, vertrekt in vrachtwagens naar de dumpzone aan het zwembad, vertelt eerste luitenant Medhi Grégoire, die de opruimwerken in het dorp coördineert. “Daar wordt al het puin verzameld: niet enkel de stenen en bomen die we hier verwijderen, maar ook het afval van de huizen. Chaudfontaine heeft intussen meerdere bergplaatsen, maar het is verbazend hoe snel die dumpzones met puin overstelpt zijn en we een nieuwe zone moeten zoeken”, aldus Grégoire.

 

Door de vele kleine straatjes moeten de vrachtwagens zich minutieus tussen de huizen en auto’s verplaatsen. “Maar grote problemen hebben we gelukkig nog niet ondervonden”, voegt een van de chauffeurs daaraan toe.

 

De lange dagen, van zes uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds en dat zeven dagen aan een stuk, nemen de militairen er met veel plezier bij. “Fysiek is het een zware job, maar de moraal is hoog omdat je weet waarvoor je het doet. We zijn er voor onze medemens en dat willen we graag tonen. De inwoners zijn blij dat er hulp aanwezig is. Het is alleen jammer dat er zo’n ramp nodig is om te laten zien wat Defensie kan”, klinkt het unaniem.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene

DG Stratcom