Straf staaltje teamwork

Na een verkenningsvlucht met een A109-helikopter, hebben NH90-piloten van het 18de smaldeel op 3 augustus enkele voertuigen geëvacueerd uit Pepinster, dat door de overstromingen zwaar werd getroffen. Die operatie verliep in nauwe samenwerking met militairen van het Mobile Air Operations Team (MAOT) die de wagens klaarmaken voor het takelen.

 

Net na de Nationale Feestdag begon een team van de 1 Wing in Bevekom aan de voorbereiding om voertuigen weg te halen van ontoegankelijke plaatsen in de getroffen regio’s. Dit doen ze samen met militairen van het Mobile Air Operations Team van het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen. Ze werkten een weloverwogen plan uit dat een goede coördinatie en samenwerking vraagt van de verschillende teams.

 

Allereerst voert een A109-helikopter een verkenningsvlucht uit, op zoek naar voertuigen die de NH90 kan weghalen. Hierbij houden ze rekening met het geschatte gewicht van de voertuigen en het terrein. “Hoogspanningslijnen, gebouwen en bomen vormen hier een belangrijke factor”, vertelt kolonel Jean-Didier Vandezande, commandant van de vliegbasis Bevekom.

 

Na die vlucht geven ze de coördinaten van de voertuigen door aan mensen van het MAOT. Zij verkennen vervolgens de locatie nogmaals op de grond en voeren de nodige voorbereidende werken uit. “Daarbij verwijderen we onder andere zoveel mogelijk zand en puin in en rondom het voertuig zodat het te takelen gewicht minimaal blijft.” Dit is een niet te onderschatten taak die het nodige doorzettingsvermogen vraagt. “We staan soms uren in het koude water tegen de stroming te vechten om het voertuig klaar te maken”, getuigt iemand van het team aan de grond.

 

“Een goede voorbereiding moet ons ook verzekeren dat er geen risico bestaat op bijkomende schade in de omgeving. Dat kan gebeuren door de luchtverplaatsing van de rotorbladen van de helikopter”, licht Vandezande toe. “Om te voorkomen dat het voertuig begint te slingeren wanneer het van de grond komt, gebruiken ze aangepast materiaal dat anticipeert op de bewegingen van het voertuig”, gaat hij nog verder.

 

Dankzij dit goed uitgekiende plan en een efficiënte samenwerking konden ze op 28 juli al dertien auto’s, een boot en een motorfiets evacueren uit een ontoegankelijk veld in Pepinster. Op 3 augustus verwijderden ze drie wagens uit de rivier en later die dag volgde nog een evacuatie van twee voertuigen in de provincie Limburg. Dit brengt de teller momenteel op twintig voertuigen. In totaal zullen ze veertig tot vijftig voertuigen wegvoeren door een straf staaltje teamwork ten behoeve van de natie.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D’haene

Mathieu Duhembre