4 Bataljon Genie sloopt industriële schoorsteen

Op 2 en 3 februari voerde het 4 Bataljon Genie (4 Bn Gn) de sloop van een oude industriële schoorsteen uit in Morlanwelz (Henegouwen). Omwille van veiligheidsredenen hadden de eigenaars van de voormalige fabriekssite de hulp van Defensie ingeroepen. Onder gecontroleerde omstandigheden bracht 4 Bn Gn de 55 meter hoge schoorsteen met behulp van explosieven ten val. Een goede training voor het bataljon en een positieve zaak voor het opwaarderen van de site.

 

Op het terrein van een voormalige cementfabriek in Morlanwelz (Mont Sainte Aldegonde) dreigde een enorme industriële (bakstenen) schoorsteen in te storten. De eigenaar van de site, vzw Carbonetta, wilde de site weer opknappen en deed daarom beroep op Defensie om de schoorsteen af te breken.  Er zijn slechts weinig bedrijven die in staat zijn om explosieven te gebruiken in een burgermilieu. De Genie beschikt wel over die capaciteit en was dus een goede partner voor deze opdracht.

 

Trainingsopportuniteit

 

Verschillende delen van de eenheid namen deel aan deze opdracht. 67 Compagnie Genie Combat voerde de werken op de schoorsteen zelf uit. 15 Compagnie Constructie voorzag de nodige machines om op hoogte te werken en de mecaniciens kwamen van de stafdienst. Een gespecialiseerd deel van de Genieschool ‘Mijnen en Explosieven’ hielp met de berekeningen en voerde de verkenning uit.

 

“Dit is een mooie trainingsmogelijkheid: het biedt ons personeel de kans om een concrete taak in te oefenen in reële omstandigheden. Bovendien kunnen we op deze manier zien of onze procedures nog volstaan en of ze aangepast zijn aan een stedelijke omgeving,” legt coördinerend luitenant Martin uit.

 

Werken op hoogte

 

Na een minutieuze voorbereiding en de nodige berekeningen vooraf werd de basis van de schoorsteentoren geladen met een klein aantal explosieven. Zo werd ervoor gezorgd dat de toren in de gewenste richting zou vallen, net zoals wanneer een boom wordt omgehakt. “De moeilijkheid hier is dat ze moeten werken op hoogte omdat de toren niet vanop de grond begint. Dat zorgt voor meer beperkingen op vlak van materiaal en veiligheid van het personeel. Er gaat meer voorbereiding aan vooraf,” verduidelijkt Martin.

Bij de tweede poging kwam de schoorsteen uiteindelijk veilig ten val. Het bataljon werkte voor deze actie nauw samen met de eigenaar van de site. Ook 5 EMI stond tijdens de opdracht paraat om medische steun te bieden indien nodig.

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon & Adrien Muylaert

Damien Van Laethem