4 Groep CIS traint interoperabiliteit tijdens Franse oefening FOUREX
De 4de Groep Communicatie- en Informatiesystemen (4 Gp CIS) heeft er een twee weken durende functionele CIS-training opzitten met het Franse 53ste Regiment Transmissietroepen. Ze reisden daarvoor af naar Lunéville in Frankrijk . Hoofddoel was de training van de specialisten die ICT-steun moeten kunnen leveren aan operaties en oefeningen in binnen- en buitenland.
Een Unimog stopt plotseling midden in een veld en braakt drie Belgische CIS-specialisten uit. Zij hebben een ideale locatie gevonden voor de opbouw van hun COMCEN (Communication Center). Binnen 30 minuten zijn hun radio-, satelliet- en IT-verbindingen ontplooid en klaar om de missie te beginnen. Het COMCEN verzorgt de strategische verbinding tussen België en een operatietheater en ondersteunt gevechtseenheden tot niveau compagnie door beveiligde communicatielijnen te versleutelen.
“We trainen hier de procedures en de uitvoering van tactische communicatie en beveiligde informatienetwerken die aan de noden van Defensie aangepast zijn,” vertelt majoor Collin, korpscommandant van de 4 Gp CIS.
De bedoeling van deze oefening is de operationele capaciteiten van het detachement te bewijzen, om met vertrouwen toekomstige opdrachten te kunnen leiden. Verder is het een goeie training voor de vele jonge militairen in de eenheid die binnenkort de eenheden van de Gemotoriseerde Brigade gaan versterken.
Behalve specialisten in CIS-technologie zijn de operatoren van de 4 Gp CIS natuurlijk militairen. Technische oefeningen werden gecombineerd met tactische training: oefeningen te voet of per voertuig, hindernispiste, schietoefeningen en reactie op incidenten vulden een stevig programma.
Interoperabiliteit trainen
In het kader van CaMo, het Belgisch-Franse strategisch partnerschap aangaande gemotoriseerde capaciteit, moest deze oefening ook de interoperabiliteit tussen de 4 Gp CIS en zijn zustereenheid, het Franse 53ste Régiment de Transmissions uit Lunéville, versterken. Daarom werd het programma nog verrijkt met talrijke cohesieactiviteiten. Ook een Luxemburgse ploeg nam deel aan de tests. Zij bestudeerden de mogelijkheden voor een toekomstig binationaal Combat Recce Battalion.
“We hebben hier de kans gekregen de mogelijkheden qua technische samenwerking tussen onze legers te bestuderen. Daarmee kunnen we samen de transformatie van onze Gemotoriseerde Brigade en gezamenlijke opdrachten voorbereiden,” besluit de majoor.