Proeven van militaire jobs op Antwerpse NEET-contactdag

In Park Spoor Noord in Antwerpen liepen dinsdagmiddag 28 juni heel wat legeruniformen rond. Kwetsbare jongeren kwamen er kennismaken met de verschillende beroepen bij Defensie. Via een speciaal voorbereidingsprogramma wil Defensie hen naar een van de 1500 verschillende jobs leiden waar ze een eerste werkervaring op kunnen doen.

 

Een grote hangar in Antwerpen was de place to be voor geïnteresseerden in een carrière bij Defensie. Het doel was om kwetsbare NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) te tonen wat het leger mogelijk voor hen in petto heeft.

 

Alle componenten waren vertegenwoordigd met een informatiestand. In kleine groepjes leerden de jongeren specifieke functies kennen: van paracommando tot ambulancier, van matroos tot vliegtuigtechnicus. Met een 3D-bril kregen ze bijvoorbeeld een idee van hoe een sprong uit een A400M voelt.

 

Sociale integratie

 

De jongeren hebben het niet altijd gemakkelijk. Wie geïnteresseerd is kan kiezen voor een reservistenstatuut waarbij ze enkele dagen of weken per jaar werken voor het leger, maar ondertussen nog studeren of een andere job hebben. “De jongeren krijgen informatie over alle statuten, maar zo’n reservistenstatuut is voor hen flexibeler. Zo kunnen ze alles langzaam ontdekken,” legt kolonel Snelders van het NEET-project uit. “Ze doen werkervaring op bij ons en ze worden geïntegreerd in de maatschappij. Daar blijft Defensie zich voor inzetten,” besluit hij.

 

Dit sociaal project was in Wallonië al goed ingeburgerd en vindt nu dus ook zijn weg naar Vlaanderen. Arktos, een Vlaams expertisecentrum voor kwetsbare jongeren die moeilijk aansluiting vinden in de samenleving, is een van de motoren van het project.

 

Duwtje in de rug

 

“Als ik vroeger in Berchem de militairen zag lopen, vroeg ik me af wat zij eigenlijk allemaal deden. Maar als ik nu zie hoeveel verschillende andere jobs je kan doen, ben ik wel verrast,” vertelt een enthousiast meisje. “Ikzelf ben niet zo voor het wilde schieten, maar airhostess spreekt me wel aan. En dat hebben jullie blijkbaar ook,” lacht ze.

 

De contactdag is de eerst stap van een uitgestippeld traject voor wie een carrière bij Defensie wel ziet zitten. Bij een tweede bijeenkomst krijgen de jongeren een extra voorbereiding op de sollicitatie. Daarna volgt de jobclub: een onderdompeling van drie dagen in een militaire kazerne. Ze oefenen kaartlezen, slapen in tenten en bereiden hun sportproeven voor. Tot slot leggen ze een interview af. Als alles goed verloopt, ontvangen ze een aanbevelingsbrief die toegang geeft tot de selectieprocedure. Dit geeft hen alvast een duwtje in de rug richting hun toekomstige missie bij Defensie.

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon