‘4-way formation skydiving’: zilver voor HayaBusa

Het Belgische skydiveteam HayaBusa veroverde op 25 oktober de zilveren medaille op het wereldkampioenschap (WK) formatiespringen dat dit jaar doorging te Eloy, in Amerika.

 

Na 4 keer op rij wereldkampioen formatiespringen te zijn geweest (in 2014, 2016, 2018 en 2020) wordt de fakkel ‘voor even’ doorgegeven aan de USA. Inderdaad maar ‘eventjes’ want HayaBusa heeft sinds 6 maand een nieuw teamlid (Neal Willems), waardoor het allerhoogste niveau halen tijdelijk onmogelijk is. Een nieuwkomer moet zich altijd even inwerken, daarom werd er gemikt op de zilveren medaille als het hoogst haalbare en dat is toch maar mooi gelukt tijdens dit WK. Een topprestatie dus!

 

Het doel van formatiespringen is om tijdens een vrije val van 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren te maken met 4 parachutisten. Het geheel van de bewegingen wordt gefilmd door een cameraman die mee springt en boven de formatie hangt.

Voor dit wereldkampioenschap dienden er 10 sprongen te worden uitgevoerd.

Het wereldkampioenschap ‘alle categorieën formatiespringen’ wordt 2-jaarlijks georganiseerd en is het allerhoogste niveau in deze sporttak. Helaas is formatiespringen tot op heden nog geen olympische sport. Wat niet wegneemt dat 21 landen deelnamen.

 

De concurrentie tijdens dit WK kwam van Frankrijk en Qatar. Na een spannende eindstrijd kon HayaBusa, het topsportteam van Defensie, beslag leggen op de 2de plaats. De felbegeerde Excalibur (wisselbeker in de vorm van een zwaard dat symbool staat voor het beste team van de wereld) werd in de lucht gestoken door team USA.

 

HayaBusa kijkt volop uit naar het WK 2024 om terug een gooi te doen naar de wereldtitel. Dat zal doorgaan in Israël. Het team bestaat uit: Michele Silvi, Neal Willems, Dennis Praet, Jeroen Nollet en cameraman David Grauwels.

Luc Roskams

HayaBusa

David Grauwels