75 jaar 15de Wing Luchttransport

De 15de Wing Luchttransport viert dit jaar zijn 75-jarig bestaan. Flash-back.

 

De eenheid werd in 1948 samengesteld uit verschillende smaldelen die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakten van de Engelse Royal Air Force, maar tegen het einde van de oorlog bijna uitsluitend door landgenoten werden bemand. In de beginjaren stonden de verbindingen met de kolonie hoog op de agenda terwijl op Belgisch grondgebied steun werd geleverd aan de opleiding van para-commando’s.

 

De 15de wing heeft een zeer uitgebreid gamma aan transportvliegtuigen zien komen en gaan, van de iconische Dakota over de alom gekende Flying Boxcar en Hercules, tot de hedendaagse hypermoderne A400M Atlas. In deze 75 jaar stonden ze telkens 24/7 klaar om humanitaire middelen naar afgelegen gebieden te brengen of mensen te evacueren uit conflictzones.

 

De dagelijkse steun aan de operaties van Defensie of haar partnernaties gaat onverminderd voort, en dit terwijl de eenheid zich zowel op het vlak van de vloot als van haar infrastructuur in volle transitie bevindt. Zijn wapenspreuk ‘TENACITY’ (vasthoudendheid) is de 15de wing dan ook op het lijf geschreven.

Kristof Moens