Spanning en sensatie op het Nerdland festival

Een 14 meter hoge klimwand, parachutespringen, virtual reality rondleiding van een schip, simulatie eerste hulp bij gevechten, een F-35 besturen, drone soccer… De 20.000 bezoekers van het Nerdland festival, dat tijdens het Pinksterweekend plaatsvond in Wachtebeke, konden hun ogen niet geloven! Defensie had alles uit de kast gehaald om liefhebbers van wetenschap, technologie… en sensatie unieke ervaringen te bieden!

 

“Defensie is een zeer aantrekkelijke attractie op het festival, getuige de wachtrijen voor de klimmuur en de vluchtsimulator. Deze activiteiten geven het festival een meer dynamisch karakter, bezoekers kunnen echt een ongewone ervaring beleven”, legt de persvoorlichter van Nerdland uit. Het Nerdland festival, opgericht in 2022, verwelkomde Defensie dit jaar voor de tweede opeenvolgende editie.

 

Klimmuur

 

De 14 meter hoge klimmuur, gelegen aan het begin van het festivalparcours, verrukte de bezoekers.  Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk en wordt vaak aangeboden tijdens verschillende evenementen van Defensie. Nadat ze de muur hadden beklommen, daalden de klimmers af met een tokkelbaan genaamd ‘Death ride’, waar ze allemaal erg van genoten: “Het is echt cool, het is de eerste keer dat ik de kans krijg om een kabelbaan te proberen”, getuigt een jongen die het aandurfde.

Parachutesprong

 

Geïnstalleerd onder een van de grote tenten van het festival, bood de Landcomponent het publiek een vrij unieke ervaring. Zittend op stoelen en uitgerust met een virtual reality-bril konden sensatiezoekers een parachutesprong beleven zoals die door paracommando’s wordt uitgevoerd.

 

“Mensen kunnen ervaren hoe het is om met de parachute te springen. Met de virtual reality-bril hebben ze echt de indruk dat ze springen. We hebben niets dan positieve reacties gekregen van jong en oud,” legt een militair uit die verantwoordelijk is voor de stand.

 

De sensaties lijken zo echt dat een jongen van zijn stoel viel. Gelukkig bleef het bij de schrik! “Ik vind het een leuke activiteit, maar als ik hier al uit mijn stoel val, zal ik in het echt zeker niet kunnen springen,” zegt hij met een vleugje humor.

 

Een schip bezoeken

 

Een tochtje op een schip midden op het festival is wat de maritieme component de bezoekers bood! Ook hier gaf de virtual reality-headset de festivalgangers een unieke ervaring. Zijn koptelefoon net af getuigt een festivalganger: “Het is heel indrukwekkend, je hebt echt het gevoel dat je aan boord bent!”

 

“Het is een goede manier om in contact te komen met Defensie. We horen er vaak over tijdens conflicten, maar in dit geval is het heel positief,” voegt hij eraan toe.

Eerste hulp

 

Combat EHBO-cursussen zijn een integraal onderdeel van de militaire basisopleiding. Voor het festival installeerde de medische component twee robotmannequins. Nepbloed, tourniquets, een automatische externe defibrillator en tal van andere accessoires stelden de bezoekers in staat de actie zelf te ervaren.

 

“Het is heel informatief. Zelfs als je weet wat je moet doen, helpt de mogelijkheid om het geleerde in praktijk te brengen met geluid en beelden je om je voor te stellen en te voelen hoe het in het echt is”, verklaren een jonge moeder en haar dochter.

 

Vluchtsimulator

 

De F-35 vluchtsimulator was het paradepaardje van Defensie. Vliegfanaten moesten geduld hebben, maar ze kregen de kans om gesimuleerde vlucht op lage hoogte mee te maken op de iconische soundtrack van de film Top Gun.

 

Zodra de vlucht voorbij was, merkte een jongeman op: “Het was een geweldig geïmiteerde vlucht! Meedoen aan Nerdland is mooie publiciteit voor Defensie. Hier zijn alleen mensen met interesse in wetenschap en technologie aanwezig, en naar mijn mening heeft Defensie zulke profielen nodig.”

Drone soccer

 

Een primeur voor de voetbaldrone, die ook zeer succesvol is verlopen. Deze unieke activiteit, een mix tussen Zwerkbal en voetbal, vergde veel vaardigheid en concentratie van de festivalgangers. Het doel was om de drones door hangende hoepels te halen, geen gemakkelijke opgave!

 

Deze tweede editie van het Nerdland festival was dan ook een groot succes en gaf Defensie de gelegenheid om haar technologische hulpmiddelen te tonen aan het grote publiek dat, gezien de rijen voor de tribunes, blij zal zijn ze volgend jaar weer te zien.

Aude Ransbotijn

Nicolas Landemard

Nathalie Mylle