M916 Bellis terug in thuishaven na drie maanden maneuvers met de NAVO

Zondagmorgen 28 mei voer de M916 Bellis de thuishaven Zeebrugge binnen na exact drie maanden maneuvers.

 

De families stonden rond half acht al klaar om hun geliefden te ontvangen. Om 07u40 kwam het schip vanachter de Oude Koppen aangevaren en om 08u07 werd de eerste tros overgeleverd. Om 08u25 was het dan eindelijk zover. De bemanningsleden mochten aan wal en overal volgden omhelzingen, en zag je enkel blije gezichten.

 

De Bellis maakte deel uit van de groep Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1), die samenwerkt met schepen uit zeven andere landen. Collega’s uit Noorwegen, Letland, Frankrijk, Duitsland, Estland, Zweden en Nederland, maar ook onze Belgische bemanning, gaven het beste van zichzelf tijdens deze periode.

 

De Chef d’Equipage (CDE) gaf zelfs een mooie samenvatting van hun reis doorheen het hoge noorden. Acht havens werden aangedaan in IJsland, de Faeröer, Noorwegen, Zweden, Letland en Polen. In deze periode werd de Seafox veelvuldig ingezet, evenals onze duikers. Zeven zeemijnen werden ontdekt, waarvan er zes werden geneutraliseerd.

 

Vermeldenswaard is dat het schip soms werd ingezet bij temperaturen tot -28 graden, wat het werk er niet bepaald gemakkelijker op maakte. Maar de bemanning voerde haar taak met volle overtuiging uit en kan na drie terugkijken op een meer dan geslaagde missie.

 

Welkom thuis en geniet van een welverdiende vakantie!

Luc V.

Jorn U.