KMS stelt expertise ten dienste van luchtcontroleurs

Al enkele weken werkt aan de Koninklijke Militaire School (KMS) een ploeg van het laboratorium Extended Reality (XR) samen met luchtcontroleurs van de basis van Florennes. Ze helpen hen de gepaste technologie te vinden om de luchtvaartveiligheid te verhogen, rekening houdend met hun noden en beperkingen.

 

Het project startte in juni en wordt gefinancierd door het Koninklijk Hoger Instituut van Defensie. Het telt twee luiken die alle militaire vliegvelden ten goede zullen komen. In de eerste plaats analyseren ze het gebruik van holografische brillen waarop gegevens over de vliegtuigen worden geprojecteerd (zie illustratie). Sinds enkele jaren wordt de visuele en radarcontrole immers door dezelfde mensen uitgevoerd. Met de holografische brillen kunnen ze straks vermijden dat er informatie verloren gaat bij de overschakeling tussen verrekijker en radar.

 

Daarnaast analyseren ze ook het gebruik van een camera in plaats van een verrekijker om de vliegtuigen visueel te controleren. Er zijn meerdere voordelen: een groter vermogen, mogelijkheid om beelden op te slagen, het systeem automatiseren en het aanleren om zelf gegevens te verifiëren en te interpreteren. Op langere termijn is het mogelijk om verschillende camera’s op te zetten in zones waarop de controletoren geen zicht heeft. Zo kunnen ze ‘blinde vlekken’ vermijden en de positie en configuratie van de vliegtuigen identificeren: gewapend of niet, toestemming voor bepaalde maneuvers, enzovoort.

 

Voor elk luik moeten ze nagaan wat de klant wil en waar de beperkingen liggen. Dat was ook al het geval voor voorgaande projecten van het XR-labo, onder leiding van majoor Rob Haelterman. Dan gaan ze na welke oplossingen er op de markt zijn en leggen ze hen de verschillende mogelijkheden voor. Indien nodig voeren ze aanpassingen uit, helpen ze de klanten bij het gebruik ervan en adviseren ze hen bij eventuele keuzes voor ze de aankoopprocedure lanceren.

 

Tijdens heel dat proces van drie tot zes maanden hechten ze veel belang aan de feedback van de klant. Door de inbreng van de wetenschappelijke wereld in het aankoopproces ontvangt de eindgebruiker echt wat die nodig heeft om zijn vak zo goed mogelijk uit te voeren.

 

Het XR-labo ondersteunt alle componenten van Defensie. Zo maakte de Marine onlangs van zijn expertise gebruik voor een systeem voor teleonderhoud in Zeebrugge.

Julie Debrackeler

Michel Vasaune