Defensie opnieuw steunpilaar voor woonzorgcentra en rusthuizen

Het coronavirus teistert opnieuw woonzorgcentra (WZC) en rusthuizen, net als tijdens de eerste golf. Ook toen zette Defensie middelen en personeel in om het personeel bij te staan. Of het nu gaat om het assisteren van zorgpersoneel of het leveren van logistieke steun, Defensie staat klaar. Verschillende eenheden dragen hun steentje bij waar het water soms bijna aan de lippen staat. “We merken enorm veel dankbaarheid”, vertelt commandant Pieter Swinnen van het 2 Element voor Medische Interventie.

 

Over heel België vechten de WZC en rusthuizen tegen Covid-19. Het virus treft niet alleen de patiënten, hier en daar valt ook personeel uit omdat ze zelf besmet geraken. Door die uitval stijgt de druk op het resterende personeel om de zaak draaiende te houden. Om die werklast te verlichten, biedt Defensie logistieke en medische steun aan.

 

“Wanneer Defensie een aanvraag van een WZC of rusthuis binnenkrijgt, gebeurt er eerst een recce, een verkenning”, verduidelijkt Swinnen. “We luisteren naar hun noden en trekken na op welke manier we hulp kunnen bieden. Is er personeelsuitval? Hoe ziet hun infrastructuur eruit? Welke maatregelen werden al getroffen? Daaruit vloeit dan een uitgebreid verslag waarmee we verder kunnen.”

 

Betreffende de steunmogelijkheden, spreekt de commandant over drie categorieën. “Ten eerste kunnen we medische steun aanbieden. Vooral ons paramedisch personeel steekt momenteel al de handen uit de mouwen in verschillende WZC en rusthuizen over heel het land. Dat zijn dan onze ambulanciers. Zij staan vooral de verpleegkundigen bij.”

 

Ook logistieke bijstand behoort tot de mogelijkheden. “Hier rekenen we op onze brancardiers”, gaat Swinnen verder. “Door maaltijden te bedelen, te helpen bij ontsmettingen en kamers in orde te brengen, verlichten wij een groot deel van die last.” Ook militairen van niet-medische eenheden kunnen voor deze taken opgeroepen worden.

 

De derde pilaar van de steunmaatregelen bestaat uit workshops. “Onze veterinaire dienst overloopt samen met het personeel hoe ze de persoonlijke beschermingsmiddelen en hygiënische maatregelen het beste toepassen. We spreken hier over drie tot vier sessies per WZC of rusthuis.” De workshops vormen een uitstekende herhaling van de maatregelen die ook tijdens de eerste golf van kracht waren.

 

“We bemerken enorm veel dankbaarheid bij de directies, het personeel en de bewoners van WZC en rusthuizen”, besluit Swinnen. De inzet van Defensie is geen structurele oplossing, maar dient eerder als een eerste stap om er een te vinden. Op die manier blijft Defensie zijn bijdrage voortzetten in deze moeilijke tijden.

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D'haene

Clint Soete