Operation Desert Falcon: 30 dagen, 30 missies

Sinds 1 oktober 2020 neemt onze Belgische Luchtcomponent deel aan de strijd tegen de Islamitische Staat (Daesh) als onderdeel van de Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF – OIR). De Belgische operatie draagt de naam Operation Desert Falcon (ODF) en bestaat uit een detachement van 117 militairen, hoofdzakelijk afkomstig van de vliegbasis Florennes, en 4 F-16 MLU-gevechtsvliegtuigen. Vandaag zijn onze mannen en vrouwen al meer dan een maand ter plaatse. Boven Irak en Syrië hebben onze F-16’s al dertig operationele missies uitgevoerd. Elke missie wordt uitgevoerd door twee vliegtuigen.

 

“Momenteel gaat alles goed”, meldt Maxime, de public affairs officer van het detachement ons aan de telefoon. “Mits de strikte naleving van de veiligheidsvoorschriften slagen we erin om het personeel van de Covid-19-pandemie te vrijwaren. De missies gaan onverminderd verder en het detachement is de aankomst van het volgende detachement aan het voorbereiden. Het detachement force protection van de Nederlandse krijgsmacht is op 27 oktober aangekomen en zorgt voor de bewaking en beveiliging van onze installatie en vliegtuigen. Op zondag 8 november hebben onze piloten hun dertigste operationele missie gevlogen, goed voor 286 vlieguren. Dat is dertig missies op dertig dagen. De operatie verloopt vlot!”

 

“Naast onze dagelijkse opdrachten hebben we de voorbije week de aandacht gevestigd op de internationale samenwerking”, gaat Maxime telefonisch verder. “Op de basis werd er een internationaal schietkampioenschap georganiseerd onder de Belgische, Duitse en Amerikaanse militairen. Twee van onze eigen, Belgische specialisten force protection behaalden er de tweede plaats. De collega’s van het Duitse contingent konden van nabij kennismaken met de inzetmogelijkheden en capaciteiten van onze F-16-gevechtsvliegtuigen. Afgelopen zaterdag, 7 november, hebben we in aanwezigheid van een Belgisch, Nederlands en Duits peloton een vlaggenceremonie georganiseerd. Al die kleine inspanningen hebben een grote betekenis en kennen veel waardering op het vlak van internationale samenwerking.”

 

Op vraag van de vorige minister van Landsverdediging keurde de Belgische regering op 26 juni de inzet goed van vier Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen in Irak en Syrie voor de periode van een jaar in het kader van de strijd tegen Daesh. Het volgende detachement is hoofdzakelijk samengesteld uit militairen van de vliegbasis van Kleine-Brogel. Zij zijn momenteel in verplichte quarantaine ter voorbereiding van hun vertrek op maandag 23 november 2020.

Jo Vanden Broeck

Belgian Air Force