Doornik is gastheer van de Europese top over 3D-printen

Doornik wordt van 13 tot 17 mei omgetoverd tot de Europese hoofdstad van militaire innovatie door de tweede editie van de AM Village te organiseren. Dit grote evenement, onder de bescherming van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, wordt georganiseerd door het European Defence Agency (EDA), met de sterke steun van het Multinational Logistic Coordination Center (MLCC).

 

De AM Village – additive manufacturing (AM), beter bekend als 3D-printen – biedt exposanten uit heel Europa een platform om de nieuwste ontwikkelingen op militair gebied te onthullen. “De mogelijkheden van additive manufacturing zijn ontelbaar en de ontwikkeling ervan hangt af van uitwisselingen tussen diensten. 3D-printen moet niet worden beschouwd als een vervanging, maar als een waardevol pluspunt”, benadrukt Kolonel Geert Bouchez, toekomstig hoofd van de afdeling Systemen van de Algemene Directie Material Resources.

 

“Dankzij deze technologie kunnen we in enkele uren reparatieonderdelen produceren, met een snelheidswinst en een lagere CO2-voetafdruk”, legt minister van Defensie Ludivine Dedonder uit. Innovatie in samenwerking met de industrie, de academische wereld en alle belanghebbenden is essentieel. Ze voegt eraan toe: “We moeten onze strategische autonomie versterken en Europese samenwerking op het gebied van defensie bevorderen.

 

Versnelde reparaties

 

Centraal tijdens deze bijeenkomst stond de vitale rol die 3D-printers spelen bij snelle reparaties (expedient repair) – het ter plekke printen van essentiële onderdelen, wat wezenlijk nuttig is in operatiegebied.

 

Versnelde reparaties worden uitgevoerd in omstandigheden waar tijd en middelen beperkt zijn, vaak aan de rand van de operatiegebieden. Dit complexe proces begint met het beoordelen van de noodzaak van 3D-printen om een defect onderdeel te repareren.

 

Indien nodig wordt het onderdeel gescand, ontworpen en gemodelleerd en wordt een zorgvuldige keuze van materialen uitgevoerd, variërend van kunststof tot metaal of zelfs titanium. Nabewerking, vooral van metalen materialen, garandeert vervolgens de kwaliteit en veiligheid van het onderdeel. Tot slot ronden de daadwerkelijke reparatie en laatste aanpassingen het proces af.

 

Zo print een Frans bedrijf, Constructions-3D, in zes uur tijd een betonnen bunker van 2 meter. Dit zal aangeboden worden aan de kazerne aan het eind van de Village. Een vertegenwoordiger van het bedrijf verklaart: “Onze machine kan heel snel worden ingezet en door deuren gaan. We hebben voornamelijk in de civiele sector gewerkt, maar we zien ook potentiële toepassingen op het gebied van defensie, omdat operators op afstand kunnen staan terwijl de machine autonoom print.”

 

Op het programma

 

Tijdens deze vijf dagen komen militaire, industriële en academische experts samen om hun kennis te delen. Met briefingsessies, diepgaande seminars, hands-on workshops en demonstraties zullen de deelnemers verschillende onderwerpen verkennen zoals geavanceerde toepassingen van 3D-printen voor het onderhoud en de reparatie van militair materieel, de nieuwste ontwikkelingen in de digitale dimensie van AM, en processen die specifiek zijn voor 3D-printen in de militaire context.

 

“Door samen te werken met de European Defence Agency (EDA) kunnen we van elkaar leren, ideeën uitwisselen en werkmethoden ontwikkelen door gebruik te maken van collectieve intelligentie”, zegt Commandant Haro Rodriguez Miguel, de projectleider voor de 3D-printcapaciteit van Rocourt.

 

En zoals minister Dedonder zegt, “het is altijd beter om te repareren dan om te vervangen.”

Y. Willems

Laurent Limelette & Damien Van Laethem (Cab MOD)

EMG & Mathieu Duhembre