De Marine in de Baltische Zee voor een NAVO-oefening

De Baltische Zee was van 7 tot 20 juni even het zwaartepunt van militaire maritieme bewegingen. Maar liefst twintig NAVO-partners, meer dan vijftig schepen, tientallen vliegtuigen en bijna negenduizend personeelsleden bundelden de krachten tijdens Baltic Operations (BALTOPS). Getuigenis van de commandant van de mijnenjager Lobelia.

 

België neemt steeds deel aan BALTOPS, een van de belangrijkste maritieme oefeningen van de NAVO. Doel: het versterken van de collectieve capaciteiten en de cohesie en interoperabiliteit tussen de bondgenoten verbeteren. Om dit te bereiken trainen ze samen in medische evacuaties, onderzeebootbestrijding, mijnenbestrijding en amfibische operaties.

 

Mijnenjager Lobelia

 

België heeft een ontmijningsexpertise om u tegen te zeggen, voornamelijk door de nog steeds noodzakelijke ontmijning van explosieven uit de twee wereldoorlogen. De bemanning van de mijnenjager Lobelia vertrok daarom eind mei vol enthousiasme om deze bekwaamheid in te zetten in de Oostzee.

 

“In formatie door de Baltische Zee”

 

De commandant van de Lobelia, Luitenant-ter-zee eerste klasse Marleen Van den Eynde, legt het verloop van de oefening uit: “De Lobelia sloot voor deze oefening aan bij de Baltic Naval Squadron onder Lets-Litouws commando. De eerste dagen hielden we ons vooral bezig met het leren over de mogelijkheden van andere schepen, door onder andere bevoorrading op zee, helikopteroperaties, seinoefeningen en formatievaren.”

 

Van den Eynde: “Tijdens de mijnenjacht een paar dagen later, oefenden we procedures waarbij de taakgroepen van de fregatten die van de mijnenjagers moest beschermen tegen aanvallen van vijandige schepen, vliegtuigen en onderzeeërs. Eén van de hoogtepunten tijdens deze fase van de oefening was het formatievaren, waarbij meer dan 30 schepen onder de strakke leiding van de Zr.Ms. Johan de Witt (amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine) in formatie door de Baltische Zee voeren.”

 

Very Shallow Waters Team

 

Ook in ondiepe wateren kunnen gevaren schuilen, daarom was het Very Shallow Waters Team van de partij. Hun taak is de schepen bestendigen tegen risico’s in ondiep water. Ze maken daarvoor gebruik van slimme onderwaterdrones die zelfstandig op pad gaan.

 

Een goed getraind oog ziet op de sonarbeelden al snel of er iets op de bodem ligt dat het onderzoeken waard is. Duikers grijpen dan in om een gedetailleerd zicht op de vondst te geven of om het gevaar onschadelijk te maken.

 

Zomerverlof

 

Na deze intensieve periode aan boord en met het oog op de volgende missie is de commandant van mening dat het tijd is om de batterijen terug op te laden:Het was voor de Lobelia en haar bemanning een eerste internationale oefening en een generale repetitie voor onze inzet in de NAVO-taakgroep later dit jaar. Het laatste weekend, in Kiel, werden gretig coins, t-shirts en badges uitgewisseld en zat de sfeer tussen de bemanningen heel goed. Binnenkort gaat de Lobelia met zomerverlof. Daarna staan we klaar om België te vertegenwoordigen bij de NAVO.”

The Belgian Navy

The Belgian Navy & NATO