
België keert terug naar Kosovo met de Integrator
Na veertien jaar afwezigheid keert België terug naar Kosovo in het kader van de vredesondersteunende NAVO-operatie Kosovo Force (KFOR). Op dinsdag 1 april, in aanwezigheid van de Luxemburgse en Belgische ministers van Defensie, Yuriko Backes en Theo Francken, zijn vijf militairen van het Bataljon Jagers te Paard vertrokken richting Kosovo met de Integrator, een op afstand bestuurbaar verkenningsvliegtuig.
De Belgische militairen vertrekken niet met lege handen naar Kosovo. In hun bagage zit een technologisch hoogstandje: de Integrator, een op afstand bestuurbaar verkenningsvliegtuig dat snelheden van meer dan 200 km/u kan halen. Het is de eerste keer dat het toestel tijdens een operatie wordt ingezet.
De vijf Belgen van het Bataljon Jagers te Paard (Heverlee) vervolledigen een multinationaal detachement van twaalf militairen, genaamd KFOR-UAS, waar ook Nederlandse en Luxemburgse militairen deel van uitmaken. Luxemburg is in de lead.
Reële omstandigheden
“Deze missie is een mooie kans om ons systeem op het terrein op de proef te stellen”, zegt Adjudant-chef Janick. “We kunnen zijn capaciteiten, effectiviteit en beperkingen ten volle testen en zo zijn meerwaarde tonen aan de NAVO, België en Luxemburg”, voegt de militair van het Bataljon Jagers te Paard toe (voor meer informatie over de Integrator, zie Beldefnews | Eerste vlucht in België voor de Integrator).
De missie zal een jaar duren, in twee rotaties van zes maanden. “Dit is een primeur voor zowel de Integrator als voor verschillende personeelsleden. Samenwerken met verschillende naties zal een verrijkende ervaring zijn”, legt Adjudant-chef Janick uit. Het peloton zal worden geïntegreerd in een Italiaans bataljon dat verantwoordelijk is voor inlichtingen, bewaking en verkenning. “Het gebruik van het “Integrator”-systeem vult een kritiek hiaat op in de missie. De Integrator is dus een belangrijke meerwaarde”, benadrukt hij.
Kosovo Force
De KFOR helpt sinds 1999 om de stabiliteit en veiligheid in Kosovo te verzekeren. De troepenmacht, die de afgelopen 25 jaar uiteraard sterk is geëvolueerd, telt momenteel bijna 5.000 militairen uit 29 landen. Het is van 2010 geleden dat daar ook Belgen deel van uitmaakten. “Destijds was de situatie rustig”, herinnert een luitenant-kolonel zich. “Vroeger voerden we dagelijkse patrouilles uit. Die zichtbare aanwezigheid stelde de bevolking gerust.”
Wat denkt de veteraan van de nieuwe KFOR UAS-missie? “Dit is een uitstekende gelegenheid om de solidariteit van België met de NAVO te tonen, terwijl we de Integrator onder reële omstandigheden kunnen testen. Omdat deze technologie een kritieke lacune van de KFOR opvult, is de operatie zowel tactisch, strategisch als operationeel een win-winsituatie”, meent de luitenant-kolonel.
Verdediging en ontrading
Zijn advies aan de troepen: “Wees je bewust van het belang van je bijdrage. De KFOR speelt tegenwoordig een sleutelrol in de stabiliteit van de Balkan. Jullie inzet gaat verder dan een eenvoudige vredesondersteunende operatie: ze maakt deel uit van de verdedigings- en ontradingsmaatregelen van de Alliantie. Ik ben ervan overtuigd dat mijn jonge collega’s van het Bataljon Jagers te Paard hun missie met trots en professionaliteit zullen vervullen.”
Meer weten over de KFOR? Lees hun laatste nieuws rechtstreeks op: KFOR | Home





