Eerste vlucht in België voor de Integrator

Bewonderd door Koning Filip tijdens de Nationale Feestdag, bewees de Integrator zijn waarde op woensdag 20 september in Elsenborn tijdens zijn eerste demonstratie in België. Deze op afstand bestuurde drone, die snelheden van meer dan 200 km/u kan halen, toonde zijn kunstjes terwijl generaal-majoor Jean-Pol Baugnée toekeek.

 

Het verkenningsbataljon, Jagers te Paard (ISTAR), heeft onlangs zijn eerste Integrator-peloton gecreëerd. Na bijna acht maanden training in Nederland is het klaar om zijn capaciteiten op Belgische bodem te demonstreren. Paarden, ooit synoniem voor snelheid en wendbaarheid, zijn nu vervangen door steeds efficiëntere vliegmachines.

 

Een technologisch juweel

Om de uitdagingen van morgen aan te gaan, is het essentieel om uitgerust te zijn met de modernste middelen. De X-300 Integrator UAV is een op afstand bestuurde drone die tot 74 km ver van zijn basis kan vliegen. Dankzij een autonomie van 20 vlieguren en een topsnelheid van 203 km/u is het in staat grootschalige verkenningsopdrachten uit te voeren in moeilijk toegankelijke gebieden.

 

“Drones zijn absoluut de toekomst”, zegt Emil, Air Vehicle Operator of ‘dronepiloot’. “Met dit vermogen kunnen we snel en op afstand reageren, zonder dat de piloot gevaar loopt. We kunnen niet alleen militaire actoren ondersteunen, maar ook civiele, zoals de politie. Ook bij rampen, zoals overstromingen, kunnen we effectief optreden.”

 

Sensoroperator, IMINT, Air Vehicle operator, mechanieker…

 

“We streven ernaar om van één naar twee Integrator-pelotons te gaan. En we zijn van plan om van Heverlee naar Lombardsijde te verhuizen,” voegt Emil toe. “Wat de opleiding betreft die nodig is om bij het peloton Integrator aan te sluiten, deze wordt voornamelijk in Nederland gegeven, in het Engels. Het duurt tussen de 7 en 8 maanden.”

 

Elk peloton biedt plaats aan drie Air Vehicle Operators, drie IMINT (Imagery Intelligence, de persoon die de verzamelde gegevens analyseert), twee Sensor Operators (de mensen die de camera bedienen), een missie-verantwoordelijke en natuurlijk een pelotonsleider. “Als je gemotiveerd bent en klaar om verder te gaan, ontvangen we je met open armen,” besluit Emil met een glimlach.

 

Nieuwe capaciteit

 

Met de Integrator verwerft de Belgische Defensie een nieuwe capaciteit, die haar vermogen om de huidige dreigingen het hoofd te bieden versterkt.

 

Wil je een van hun oefeningen toeschouwen? Bekijk dan de oefening in Nederland met Emil:

Beldefnews | Integrator drones: België, Nederland en Luxemburg bundelen hun krachten (mil.be)

Yuki Willems

Adrien Muylaert