
Studenten van de KMS lopen samen met atleten van de Invictus Games de 20 km van Brussel
Defensie nam op zondag 25 mei op een bijzondere en symbolische manier deel aan de 20 km van Brussel. Achttien studenten van de Koninklijke Militaire School (KMS), begeleid door twee instructeurs, liepen de wedstrijd terwijl ze twee buggy’s voorttrokken. Aan boord zaten twee medaillewinnaars met beperkte mobiliteit van de Invictus Games.
Het project Defensie Aan Boord, een initiatief van de Algemene Directie Health & Well-Being, heeft tot doel gemotiveerde jonge sporters en militairen met een handicap samen te brengen rond een gemeenschappelijke uitdaging: samen zichzelf overtreffen dankzij sport.
Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking met de inclusieve vereniging Tous à Bord, die valide en mindervalide personen samenbrengt tijdens gedeelde sportactiviteiten. De erevoorzitter van dit initiatief is niemand minder dan wielerkampioen Remco Evenepoel. In het verlengde van deze dynamiek wil Defensie zich actief inzetten door een project op te zetten dat inclusie, moed en teamgeest in de verf zet.
Chrono terzijde
Vincent Binot en Raphaël Legros hebben onder meer deelgenomen aan de Invictus Games 2025 (Beldefnews | Invictus Games 2025: twee medailles en een weg naar genezing). Zondag stapten ze aan boord van twee buggy’s, speciaal ontworpen voor races met mensen met een beperking. De studenten wisselden elkaar af om met drie of vier personen elke buggy van 80 kg voort te trekken.
“De hellingen waren zwaar, maar dankzij de sfeer en de motivatie van de groep vloog de tijd voorbij”, vertelt een student aan de finish. Majoor Bertrand, die de organisatie voor Defensie coördineerde, vult aan: ”Het draaide niet om de chronometer of de wedstrijd, het symbolische was belangrijker dan de tijd.” Alle deelnemers kwamen samen over de finish, in een sfeer van verbondenheid en respect.
Een mentaliteitsverandering
Deze deelname weerspiegelt ook een bredere evolutie in de samenleving. Twintig jaar geleden waren mensen met een beperking vrijwel afwezig op dit soort evenementen.
“Vroeger startten we als laatsten, en was het grootste obstakel het verwijderen van waterflesjes die de wielen blokkeerden bij de bevoorradingsposten”, herinnert Jean-François Lenvain, ultramarathonloper en oprichter van Tous à Bord zich. Vandaag zijn er 1.500 startnummers voorzien voor deelnemers met een beperking.”
Een moment van verbinding
“Een handicap is geen taboe meer”, legt Vincent Binot, medaillewinnaar bij de Invictus Games, uit. ”Het kan iedereen overkomen, maar je moet beseffen dat je gewoon volop van het leven kunt blijven genieten.”
Na afloop van de wedstrijd kwamen deelnemers, organisatoren en supporters samen om hun ervaringen te delen. Het ging niet om sportieve prestaties alleen, maar om een collectief avontuur dat zich afspeelde in de straten van de hoofdstad.









