A400M transporteert waterkrachtturbine in Congo

Het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel heeft een project opgestart om de Congolese Nationale Elektriciteitsmaatschappij Société Nationale d’Electricité (SNEL) te helpen bij het repareren van een defecte waterkrachtturbine in het Tshopo-stuwmeer. Voor het vervoer van de turbine kan Enabel rekenen op de steun van de Belgische Defensie.

 

Vanwege de complexiteit van de werkzaamheden kon de reparatie van de turbine niet ter plaatse worden uitgevoerd. Gezien de staat van het wegennet en de grootte van de turbine was het vervoer van de turbine per lucht daarom essentieel. Een oplossing werd gevonden dankzij de Belgische Defensie, die dit uitzonderlijke transport opnam in het vluchtplan van een van haar A400M-toestellen. In april 2023 transporteerde het toestel de turbine van Kisangani naar Lubumbashi.

 

Het gevaarte werd vervolgens over de weg van Lubumbashi naar Likasi vervoerd, waar hij werd gerepareerd in de werkplaatsen van ACP Likasi in Haut-Katanga.

De turbine is nu klaar om opnieuw te worden geïnstalleerd in het Tshopo-stuwmeer. Tijdens de volgende dagen zal een A400M van Defensie de terugreis maken van Lubumbashi naar Kisangani, met daarin de waterkrachtturbine aan boord.

 

Bij deze gelegenheid zullen ook de Belgische ambassadeur in Kinshasa, vertegenwoordigers van de Ontwikkelingssamenwerking Enabel en de militaire attaché deelnemen aan deze vlucht.

Gezien hun aanwezigheid in het oosten van het land, is het de bedoeling dat deze autoriteiten een kort kennismakingsbezoek brengen aan de Belgische instructeurs in Kindu in het kader van het militair partnerschapsprogramma (PPM)

 

De missie van de A400M staat gepland van 1 tot 8 februari 2024, waarbij het transport van de turbine naar verwachting zal plaatsvinden tussen 3 en 6 februari.

 

Belangrijk project voor de Democratische Republiek Congo

 

De reparatie van deze turbine is een belangrijk project voor de Democratische Republiek Congo. De Tshopo-waterkrachtcentrale is een belangrijke bron van elektriciteit voor de stad Kisangani en haar omgeving. De Belgische interventie in dit project getuigt van de wens van België om de ontwikkeling van de Democratische Republiek Congo te ondersteunen.

Rein Van den Bergh

ENABEL