Aardbeving in Turkije en Syrië: B-FAST vertrekt om een veldhospitaal op te zetten

Vanop de militaire luchthaven van Melsbroek vertrok deze namiddag de eerste hulp naar de getroffen gebieden in Turkije. In Adana, op zo’n 170 kilometer van het epicentrum in Gaziantep, zal een A400M-toestel landen met een assessment team (een verkenningsteam) met vier Belgische militairen.

 

Bij elk nieuwsbulletin uit de regio blijft het aantal slachtoffers pijlsnel stijgen. Op 8 februari, wanneer het militair vliegtuig A400M vanuit Melsbroek opstijgt, is dit aantal al opgelopen tot 8.700 doden. Het aantal gewonden loopt op in de tienduizenden. De barre weersomstandigheden en koude temperaturen maken de reddingsoperaties alleen maar ingewikkelder.

 

Gisteren, 7 februari, gaf de Belgische Ministerraad zijn akkoord om een medisch noodteam, een Emergency Medical Team, van B-FAST te sturen. B-FAST bestaat uit artsen, verpleegkundigen, brandweerlieden, leden van de Civiele Bescherming, hondengeleiders, klimteams, militairen en allerlei logistiek personeel.

 

Veldhospitaal

 

“Het doel is een veldhospitaal op poten te zetten, een ROLE 2 in militaire termen. Dit om de druk op de Turkse ziekenhuizen te verlichten,” aldus Gino Claes van B-FAST. “Om een veilige en correcte plaats te bepalen hiervoor trekt een negenkoppig team richting het zuidoosten van Turkije.”

 

Met hen komt ook de eerste vorm van humanitaire hulp mee in de vorm van slaapzakken. “Gezien duizenden families geen dak boven het hoofd hebben komen deze meer dan geroepen.”

 

100-tal patiënten per dag

 

Het hospitaal vertrekt later met een tweede cargo. “Deze medische structuur kan een 100-tal patiënten per dag verzorgen en 20 hospitaliseren,” verduidelijkt Claes. Het medisch team bestaat uit Belgische artsen die gespecialiseerd zijn in spoedeisende chirurgie, ondersteund door hulpverpleegkundigen en andere specifieke medische profielen. Afhankelijk van de noden ter plaatse zal het team, bestaande uit 70 tot 80 personen, enkele weken ter plaatse blijven.

 

Defensiebijdrage

 

De defensiebijdrage bij deze hulpverlening kan je op verschillende niveaus vinden. Zoals hierboven geschreven vertrekken er al vier militairen richting Turkije. Later volgt er personeel van verscheidene componenten, waaronder uiteraard de medische.

 

Gezien de situatie in de getroffen gebieden zal elke helpende hand een zegen zijn. Ook logistieke- en communicatiespecialisten zullen de handen vol hebben tijdens deze humanitaire hulpoperatie.

 

Ludivine Dedonder : “Ik ben zeer geraakt door het drama dat zich afspeelt in Turkije en Syrië. Ik ben ook erg bezorgd over het lot van duizenden mensen die dakloos achterblijven door het instorten van hun huizen en het verlies van hun bezittingen. Defensie, met haar capaciteit om actie te ondernemen in crisissituaties, en mede dankzij haar operationele ervaring, is een van de pijlers van B-Fast. Dit Belgisch noodhulpprogramma werd geactiveerd om de lokale hulpdiensten te ondersteunen. In dit kader ontplooide Defensie al meerdere militairen in het verkenningsteam. Tijdens de ontplooiingsfase van het veldhospitaal van FOD Volksgezondheid zullen er ook meer militairen de medische steun ter plekke versterken. Ik bedank het personeel van B-Fast voor hun engagement.”

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D’Haene

Damien Van Laethem