ABT 2021: eerste oefening op internationale bodem voor Belgische A400M

Van 11 tot 25 oktober nam de 15de Wing Luchttransport deel aan de Airlift Block Training (ABT) in Pisa, Italië. Het was de allereerste oefening voor onze Airbus A400M op internationale bodem.

Gedurende deze periode genereerde het detachement, bestaande uit 148 militairen en twee A400M transportvliegtuigen, 22 trainingsvluchten, goed voor 60 vlieguren. Deze intensieve trainingsvluchten, bestaande uit para- en cargodrops, tactische manoeuvres, nachtvluchten en vliegen op lage hoogte, moeten de aircrews en het technisch personeel toelaten de procedures van het nieuwe, ultraperformante militaire vrachtvliegtuig in te oefenen en te verbeteren waar nodig.

Tijdens de oefening kreeg het detachement bezoek van de Air Component Commander, generaal-majoor Vlieger Thierry Dupont, en kolonel Vlieger Frank Vandenbussche, korpscommandant van de 15de Wing. Generaal Dupont kon de inzet van het personeel vanuit de eerste lijn meemaken en toonde zich tevreden met de vooruitgang die de 15W maakt op weg naar Initial Operational Capability (IOC) van de nieuwe A400M capaciteit van onze Belgische Luchtcomponent.

Jozef Vanden Broeck

15 Wing