Van mortieren tot missiles: Gemotoriseerde Brigade traint in Bergen-Höhne

Zo’n 1000 Belgische militairen streken midden oktober neer in het Duitse Bergen-Höhne.   Een deel van de Gemotoriseerde Brigade, voornamelijk eenheden uit Leopoldsburg en Marche-en-Famenne, oefende er gedurende twee weken intensief hun vaardigheden. “Een vijfde van de volledige Brigade samen laten trainen is een enorme inspanning, maar het is van onschatbare waarde om mensen te kunnen vormen op het juiste niveau,” benadrukt brigadecommandant Lieven Geeraert.

 

Het kamp Bergen-Höhne is met zijn 284 km2 het grootste militaire oefenterrein van Duitsland en was van 18 tot 29 oktober dan ook het ideale decor voor talrijke live fire exercises en veldtrainingen. Voor de Gemotoriseerde Brigade, een van de belangrijkste pijlers van de Landcomponent, betekenen deze twee weken de culminatie van hun trainingen in het buitenland. Dagelijks werd er op tientallen schietstanden ijverig geoefend. De omvang van deze oefening is enorm: maar liefst 320 voertuigen, vier treinen, 32 ton munitie en ruim 3000 maaltijden droegen bij aan haar succes.

 

Operaties en kwalificaties

 

Het doel van deze intensieve training is de interwapencompagnieën klaar te stomen voor operaties in het buitenland. “We willen dat de eenheden paraat zijn voor een mogelijke inzet in 2022. We willen tonen dat we capabel zijn om tussen te komen op verschillende niveaus, met een groot arsenaal aan wapensystemen en specialisten, waar dan ook ter wereld,” specifieert kolonel Geeraert.

Deze trainingsperiode is daarnaast een unieke kans voor de Brigade om te oefenen op geïntegreerd vuren, waarbij verschillende wapensystemen tegelijkertijd betrokken zijn. Alle elementen worden ingezet: van mortieren tot missiles, van kanonnen tot boordwapens. “De zware bewapening van onze grote voertuigen kun je in België niet overal in alle aspecten trainen. Hier in Bergen kan dat wel,” vertelt de brigadecommandant. Die training gebeurt op verschillende niveaus: behalve onze grote wapensystemen op voertuigen trainen ook kleine secties op tactiek in een stedelijk gebied, terwijl weer anderen zich verdiepen in grote wapenkalibers zoals de Spike (antitankraket). Een honderdtal schutters en boordcommandanten hebben zich in Bergen de voorbije weken succesvol kunnen vormen in de technisch aspecten van hun wapen.

 

Maximaal trainen

 

Ook het internationaal karakter van deze trainingsweken is een mooi surplus: een detachement Luxemburgers en Fransen tekenden in Duitsland present. Op die manier konden de verschillende eenheden ideeën uitwisselen en elkaar aan het werk te zien. Dat biedt perspectieven voor de toekomst.

 

Tot slot kregen niet alleen de eenheden zelf, maar ook de Brigadestaf de kans hun skills aan te scherpen. “De medische dienst is hier niet alleen ter ondersteuning en de logistiek is hier niet enkel om te koken. Zij trainen ook op het terrein en gaan vuren met hun eigen organieke wapens,” besluit Geeraert.

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon

DG StratCom