Admiraal De Beurme zet zijn rondgang voort bij de Marine

Na een eerder bezoek van flottieljeadmiraal Jan De Beurme aan de Navy Academy (NAC) in Oostende was het hoogdringend tijd voor een bezoek aan de Marinebasis van Zeebrugge. Hij deed dit echter niet tijdens één vluchtig bezoek maar besloot om elk korps individueel te bezoeken. De uitdagingen zijn nooit groter geweest dan vandaag. Bottom-up engagement is dan ook een cruciaal puzzelstuk.

 

Het startschot op 11 maart was bij het Korps Kwartier en de Vloot Ondersteuning (NAVSUPPORT). Dit korps stelt te allen tijde de nodige faciliteiten ter beschikking aan eenheden in de basis en aan derden zodat zij hun opdrachten steeds in de beste omstandigheden kunnen uitvoeren. De positieve vibes waren overal voelbaar tijdens de rondleiding. Wat opviel was het doorzettingsvermogen van het personeel en de geleverde kwaliteitssteun tijdens de huidige crisis.

 

Vervolgens stond op 15 maart een bezoek bij de MCMV Operational Sea Training (MOST) op de agenda. De binationale Belgisch-Nederlandse MOST is voor de mijnenbestrijding de autoriteit die de hoogste operationele standaarden stelt, traint en toetst. De MOST toont een ongelooflijke veerkracht door alle opwerktrajecten van de seariders van de MOST te laten plaatsvinden tijdens de huidige uitzonderlijke omstandigheden. Dit korps blijft de lat steeds hoger leggen en werkt koortsachtig door om in de toekomst toonaangevend te blijven voor onder andere nieuwe trainingsconcepten en trainingen in virtual reality fire fighting.

 

Op 17 maart 2021 was het de beurt aan de dienst Naval Logistics & Maintenance (NAVLOG) om de Marinecommandant te ontvangen. Na een veiligheidsbriefing van het commando brachten ze een bezoek aan de diverse diensten en installaties. Er was veel aandacht voor individuele contacten met werknemers op de werkvloer. Voeling met de werkvloer is een key element voor de admiraal.

 

In het verlengde van het bezoek stond de officiële opening van de videoteleconferentiezaal Spin op het programma. Daar was eerste kwartiermeester-chef Diego Boedt de speciale gast als laatste actieve schipper van de A997 Spin, waarnaar de zaal vernoemd is. Het bezoek werd afgesloten met de ondertekening van het gulden boek.

 

Bezoeken aan andere korpsen staan al ingepland maar de algemene indruk van de admiraal lijkt uiterst lovend te zijn voor het professionalisme van het personeel en de innovatie die de Marine richting 2030 stuwt.

Natasja Gaytant

Jorn Urbain