Admiraal Hofman bezoekt KMS-kamp in Elsenborn

De Chef Defensie, admiraal Hofman, vloog op donderdag 17 september per A109-helikopter naar het kamp van Elsenborn. Zijn bezoek begon met een reeks briefings over de situatie van het kamp, de outsourcing van zijn diensten en het verloop van de militaire opleiding van de eerstejaarsleerlingen van de Koninklijke Militaire School (KMS). Daarna maakte hij op het terrein kennis met de jonge kandidaat-leerlingen.

 

Momenteel bevinden zich 183 leerlingen in Elsenborn. De promotie 2020 onderscheidt zich door een lage gemiddelde leeftijd – 18 jaar en 5 maanden – een hoog percentage vrouwen – 28 procent – en uiteraard de deelname van prinses Elisabeth. Het kamp voor de militaire basisvorming is met twee weken ingekort tot vier weken.

De eerste kampperiode voor de kandidaat-leerlingen staat in het teken van de militaire basisvorming. De kandidaten hebben hun burgerplunje omgeruild voor het militaire tenue en krijgen les over de elementaire vaardigheden voor elke militair en het gepaste gedrag in uniform.

Kamp Elsenborn 2020

 

Het kamp van Elsenborn heeft enkele troeven. Hier is plaats voor een uitgebreid gamma aan trainingsactiviteiten, gekoppeld aan een kwaliteitsvolle dienstverlening. Dat is een gevolg van het beheerscontract voor het kamp met de firma Sodexo.

 

“Dit kamp is zeker het meest aantrekkelijke van het land”, vertelt majoor Thunus, de militaire kampcommandant. In 2019 stonden hier 40.000 schutters op de schietbanen. De uitstraling van het kamp overstijgt onze grenzen: ook het Luxemburgse en Nederlandse leger komen hier oefenen.

 

“De hoge bezetting van het kamp in 2019 hangt ook samen met de tijdelijke sluiting van het kamp van Lagland bij Aarlen door de varkenspest”, gaat majoor Thunus verder. “Een andere factor is dat onze klanteenheden geen personeel meer aan de kampdiensten moeten leveren wanneer ze hier komen oefenen.”

 

De uitbesteding of outsourcing van de diensten heeft heel wat voordelen, ontdekt ook de Chef Defensie tijdens zijn bezoek. Door de outsourcing kan het kamp blijven bestaan, iets wat zonder beheerscontract niet meer mogelijk was. De inschakeling van een privéfirma bracht ook nieuwe diensten mee voor de trainende eenheden.

 

De firma presenteerde enkele cijfers over haar activiteiten: het energieverbruik daalde met 30 %, het aantal reservaties steeg met 64 % en het aantal gemotoriseerde doelen met 65 %. De firma benadruk ook dat 83 % van haar personeel lokale werknemers zijn.

 

Momenteel werken er in het kamp nog dertig militairen, met zes open plaatsen. De militairen zorgen in het kamp voor de veiligheid van de schietbanen en het kamp. De kampcommandant wees de Chef Defensie op de gemiddelde leeftijd van zijn personeel: 51 jaar. Een factor om rekening mee te houden bij het bewaken van de veiligheid en de expertise.

Rodolphe Polis

Vincent Bordignon

DG StratCom