Agile Apex: Oefenen in een ongeziene trainingsinfrastructuur

In juni trokken onze twee parachutistenbataljons naar Jordanië om hun Tactieken, Technieken en Procedures (TTP) te trainen. Samen met de Special Forces Group maakten ze gebruik van een unieke trainingsinfrastructuur. We spraken met Sven en Jonas van het Derde Bataljon Parachutisten (3 Para) uit Tielen over hun ervaringen. “Elke dag was uniek,” klinkt het.

 

Als compagniecommandant van de 22ste compagnie van 3 Para heeft Jonas al veel installaties van dichtbij gezien. Ook CSM (Company Sergeant Major) Sven heeft in dit verband al veel watertjes doorzwommen. Maar wat ze in Jordanië te zien kregen, verraste zelfs hen.

 

Noord-Zuid

Zowel 3 Para als het 2 Bataljon Commando’s uit Flawinne hebben het noorden en het zuiden van het land van dichtbij gezien. “In het zuiden lag de focus op mobiliteit,” zegt Jonas. “Dat betekent dat we intensief met voertuigen trainden.” Halverwege de periode wisselden beide bataljons van regio om hun trainingen verder te zetten.

 

De omgeving maakte het ze in ieder geval niet gemakkelijk. “Het zuiden van Jordanië bestaat grotendeels uit steenwoestijn. Wij trainden met onze Unimogs (multifunctionele voertuigen, nvdr.), terwijl we werden bijgestaan door Jordaanse militairen. Hetzelfde in het noorden van het land.”

 

KASOTC

De kers op de taart was overigens in het noorden, in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hier bevindt zich het unieke King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC).

 

Dit trainingscentrum is een van de meest gerenommeerde ter wereld voor training in contraterrorisme, speciale operaties en onconventionele oorlogvoeringstactieken. Het biedt een breed scala aan opleidingsmogelijkheden, waaronder het bedwingen van gijzelingen, stedelijke training, tactische manoeuvres en patrouilles met snelle interventievoertuigen. Dankzij deze training kan het Special Operations Regiment (SOR) zijn vaardigheden perfectioneren en kan het zich bekwamen als een van de meest gekwalificeerde speciale eenheden ter wereld.

 

360

“De infrastructuur hier behoort tot de crème de la crème in de wereld van de Close Quarter Battle (CQB)”, weet Sven. Bij dit soort gevechten trainen de militairen in kleine gebouwen en ruimtes. “In deze infrastructuur kun je bijna 360 graden schieten met scherpe munitie, dat is echt ongezien”, legt hij uit.

 

Jonas treedt de CSM bij: “Onze militairen trainen vooral met blank of met niet-letale oefenmunitie, maar dit is iets heel anders. Met scherp schieten vereist een aangepaste instelling van de manschappen.”

 

Niet alleen het gebruik van scherpe munitie is een van de unieke voordelen van het KASOTC, ook het gebruik van explosieven is er toegestaan. “Het opblazen van deuren met explosieven mag in zo goed als geen enkele andere CQB-faciliteit”, verduidelijkt hij.

 

Special Forces

Hét hoogtepunt voor de compagnie van Jonas en Sven was een oefening met de Special Forces Group. “Sinds we in 2018 bij de SOR kwamen, hadden we niet echt een gezamenlijk oefening met de Special Forces gedaan. Dat veranderde hier,” blikt Jonas terug. “Verschillende scenario’s liepen door elkaar heen, waarbij we ons moesten richten op het fictief uitschakelen van een high value doelwit, terwijl de Special Forces een gijzeling moesten oplossen.”

 

Een ervaring die de 22ste compagnie van het 3 Para niet van plan is te vergeten. Als het aan de compagniecommandant en de CSM ligt, keert 3 Para snel terug naar Jordanië.

Rein Van den Bergh

Sor, Rein Van den Bergh