Al vier medailles voor België op de Invictus Games

De Invictus Games in Den Haag kenden een droomstart voor onze Belgen. Na twee dagen kaapten ze al vier medailles weg: eenmaal zilver en driemaal brons in de atletiek. Ook in de discipline zitvolleybal slaagden de twee Belgen erin om met een gemengde ploeg een mooie vierde plaats te halen.

Zilveren start

België begon zondagochtend 17 april aan de eerste disciplines op de spelen: zitvolleybal en de 1500 meter atletiek. De dag eindigde meteen met een voltreffer: Stef ‘Wolf’ Wolfput won zilver en zorgde zo voor de eerste Belgische medaille ooit op de Invictus Games. Hij moest enkel Georgië voor laten gaan. “Ik had het echt niet verwacht,” aldus een euforische Wolf. “Mijn bedoeling was een finale te halen, maar door de omstandigheden was die finaleplaats al binnen (ze waren uiteindelijk na hercategorisatie maar met 5 of 6 deelnemers nvdr.). Ik heb mijn eigen race gelopen en me niet gek laten maken. Op de laatste 100 meter heb ik er alles uitgeperst,” vertelt Wolf na afloop van de wedstrijd. Hij zette een tijd neer van 5:40:37 min.

Driemaal brons

Ook dag twee dag begon veelbelovend. Onder een stralende zon liepen de ‘Belgian Tornados’ de 4×100 meter in een tijd van 1:01:86 min. Patrice, Wolf, Thierry en Peter behaalden zo brons en deelden het podium met de Verenigde Staten en Canada. Thierry: “Wanneer we op het idee kwamen om de aflossing te lopen op de games, wilden we het doen, maar we zeiden tegen onszelf dat we niet veel kans zouden maken. En kijk, nu hebben we de bronzen medaille en we hadden zelfs bijna zilver!”

Niet veel later die dag viel ook de derde medaille voor ons land: Wolf pakte het brons op de 200 meter met een tijd van 28,24 seconden.

En het goede nieuws hield niet op. Frederik De Keyzer kwam in actie voor het discuswerpen, als enige Belg in deze discipline. Tegen zijn eigen verwachting in, kon ook hij een bronzen medaille behalen met een gemiddelde worp van 23.13 meter. “Ik had er eigenlijk niets van verwacht. Ik ben naar hier gekomen gewoon om deel te nemen en het is fantastisch dat daar een medaille uitkomt,” zegt hij lachend. “Iedereen zat redelijk dicht bij elkaar qua afstand. Toen de coach me zei dat ik een ‘geel ticketje’ mocht gaan halen voor de medailleceremonie, kon ik het amper geloven. Ik ben heel tevreden,” aldus Frederik.

Knap vierde

Ook voor zitvolleybal zetten de Belgen Eric Estievenart en John Corten uit het ‘unconquered team’ (een gemengde ploeg met atleten van Nederland en de Verenigde Staten) een topprestatie neer. Ze schopten het tot in de kleine finale, waar de strijd voor het brons in alle hevigheid losbarstte tegen de Verenigde Staten. Na een bloedstollende wedstrijd verloren ze helaas dit duel, maar ze verlieten de arena met opgeheven hoofd. Een knappe vierde plaats voor een discipline die ze ook nog maar recent ontdekten tijdens hun trainingen.

De Invictus Games zijn voor België tot nu toe dus al een onverhoopt succes. Wordt zeker en vast vervolgd…