Medische Component verzorgt opleiding eerste hulp van de VN

Het kunnen bieden van eerste hulp is een van de belangrijkste vaardigheden in de militaire opleiding. Elk jaar wordt dit aspect door de leden van Defensie bekeken of herzien. Begin april werd in Nepal een cursus Buddy First Aid (BFAC) gehouden voor personeel van de Verenigde Naties (VN).  Erg bijzonder is dat deze cursus eerste hulp gegeven wordt door een Belgische instructeur van onze Medische Component. Er zijn slechts zes “supertrainers” van deze cursus in de wereld.

 

Jordi is 1e korporaal-chef ambulancier bij het 23 Medisch Bataljon in Leopoldsburg. Tijdens een uitzending naar Mali in 2017 als Tactical Combat Casualty Care (TCCC) instructeur, kreeg hij de kans om zijn cursus voor het eerst te geven in de BFAC van de VN daar ter plaatse, voor een internationaal publiek. Sindsdien heeft hij deze rol af en toe op zich genomen als BFAC-instructeur voor VN-opleidingscursussen.

 

Deze keer werd hij uitgenodigd om als supervisor de cursus te geven aan het Nepalese leger en de Nepalese politie. Gedurende drie dagen, begin april, leerden de deelnemers met hem in een theoretische en praktische opleiding de grondbeginselen van de eerste hulp: tourniquet, zwachtelen, drukverbanden, enz. De inhoud is vergelijkbaar met die van een TCCC-cursus. “De samenwerking met het Nepalese leger was perfect. Als je iets nodig had, was het binnen een half uur geregeld. De uitrusting en accommodatie waren van een hoog niveau,” zegt de 1e korporaal-chef.

 

Aan het eind van de periode werd door de leerlingen een examen afgenomen. Zij behaalden klassementen gaande van UNBFAC ‘basis’ tot trainer of mastertrainer. Door te slagen in het examen kunnen sommigen onder hen hun nieuwe kennis op hun beurt doorgeven.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Defensie