Alexander Doom: “Defensie is een hoeksteen in mijn carrière”

In 44 secondes en 92 honderdsten slaagde topsporter Defensie Alexander Doom erin om zijn ticket voor de Olympische Spelen te verzilveren. De nationale pers strooide met superlatieven over de prestatie van de 400-meter loper op het wereldkampioenschap (WK) atletiek in Boedapest (Hongarije), en met goede reden. De weg naar Parijs is nu helemaal open…

 

Met topprestaties en een resem medailles op grote kampioenschappen met de Belgian Tornados, de nationale aflossingsploeg voor mannen, is Alexander Doom niet aan zijn proefstuk toe. Maar ook individueel etaleert Alexander nu op het WK Budapest zijn kunnen, door onder de magische kaap van 45 secondes te duiken op de 400 meter sprint. Hij is nog maar de derde Belg in de geschiedenis die daarin slaagt.

 

Onder de 45 secondes

 

“Het voelt zeer speciaal aan om onder die 45 secondes te duiken,” aldus Alexander Doom. “België heeft een mooie geschiedenis op de 400 meter sprint en het feit dat mijn naam nu naast die van de broers Borlée op de tabellen prijkt, maakt het des te mooier. Ik heb mijn ticket voor de Olympische Spelen beet en dat voelt zeer bevrijdend. Ik moet mij een jaar lang niet meer druk maken om genoeg punten te scoren en kan me volop focussen om zo sterk mogelijk aan de start in Parijs te staan.”

 

Focussen op de sport

 

Twee jaar geleden vervoegde Alexander Doom als topsporter de rangen van Defensie en vanaf dan liep de sprinter alleen maar sneller op de piste. De cijfers liegen er niet om…

 

“Dankzij mijn topsportcontract bij Defensie maakte ik de klik om het ook op individueel vlak helemaal waar te maken. Ik had natuurlijk al topprestaties geleverd met de Belgian Tornados, maar ik wou meer. Dat ik dat nu kan waarmaken, daarin speelt Defensie een belangrijk rol.”

 

Militaire initiatie fase

 

“Na mijn militaire initiatiefase (MIF) kon ik mij volop focussen op mijn sportcarrière. Dat ik nu ook uitstekende resultaten kan afleveren is dan ook de beste ‘dankjewel’ die ik aan Defensie kan teruggeven. Ik hoop dat ik nog veel topresultaten kan behalen om te bewijzen dat ik een waardige ambassadeur ben voor Defensie.”

 

Alexander Doom eindigde als 18de op de 400 meter sprint op het WK atletiek. Komend weekend komt hij nog in actie in de 4×400 meter met de Belgian Tornados. Op de laatste vier grote kampioenschappen stond de Belgische aflossingsploeg steeds garant voor eremetaal.

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene