Allereerste Belgische delegatie voor Invictus Games

In de Koninklijke Militaire School te Brussel werd op 13 oktober 2021 de officiële delegatie voorgesteld die zal deelnemen aan de Invictus Games in 2022. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister van Defensie Ludivine Dedonder en de Chef Defensie, admiraal Michel Hofman.

 

Bernard Bolly, teammanager van de Invictus Games, stelde vandaag de twaalf mindervalide atleten voor die ons land zullen vertegenwoordigen op deze Spelen in 2022. De voorstelling gebeurde in aanwezigheid van minister van Defensie Ludivine Dedonder en Chef Defensie admiraal Michel Hofman. “Ik ben trots dat jullie de Belgische driekleur zullen verdedigen op dit evenement. Het is het bewijs dat men ondanks zware tegenslagen, toch in staat is zichzelf steeds te overtreffen,” sprak de minister. De Chef Defensie vulde verder aan: “We wensen jullie veel succes en zullen zeker een bezoekje komen brengen om te supporteren.” Ook de voorzitter van het Belgisch Paralympisch Comité, Anna D’Ieteren, bevond zich onder de genodigden.

 

De Invictus Games zijn een internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen. Deze Spelen zagen het eerste daglicht in 2014 op initiatief van de Britse prins Harry. Het gebruikt de kracht van sport om herstel en revalidatie te stimuleren. Bovendien wil men met de Invictus Games een breder begrip en respect genereren voor zij die hun land dienen of gediend hebben.

 

Van 16 tot 22 april 2022 nemen negentien andere landen samen met België deel aan de vijfde editie van deze Spelen. Place to be is deze keer het Nederlandse Den Haag. In totaal zijn er 500 deelnemers die strijden om de medailles in zes individuele sporten en drie ploegsporten. Onze Belgische delegatie zal deelnemen in vier disciplines: fietsen, zwemmen, atletiek en zaalroeien.

 

Na de voorstelling trainden de atleten in de sportzaal van de Koninklijke Militaire School in het bijzijn van de pers, de minister en admiraal Hofman. Op de vraag van de minister hoeveel medailles ze mee naar België zouden brengen, antwoordde een van de atleten: “Ik zou willen zeggen allemaal maar we zullen als ploeg zeer blij zijn als we er al eentje meebrengen.”

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'haene